Noul sistem de urgenţă 112 ar putea intra în funcţiune abia în 2022, la costuri mai mari, după întârzierea provocată de pandemie. Guvernul ar putea adopta miercuri un proiect de act normativ
Guvernul Cîțu vrea să adopte în ședința de miercuri, 19 mai 2021, conform Hotnews, un proiect de act normativ care are în vedere „reaprobarea Notei de fundamentare privind necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului ”Modernizarea infrastructurii hardware și software a Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă”, conform celor aprobate prin Hotărârea Consiliului director al STS nr. 69/31.12.2020:
- prelungirea datei de punere în funcțiune a proiectului până în anul 2022;
- majorarea valorii totale a proiectului la suma de 231.250 mii lei, din care cheltuieli de investiții suma de 229.808 mii lei, inclusiv TVA, pentru acoperirea costurilor suplimentare generate de pandemia Covid-19.”, se arată în Nota de fundamentare.
Finanţarea cheltuielilor aferente proiectului se va realiza din fonduri externe nerambursabile şi de la bugetul de stat, prin bugetul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, conform legilor bugetare anuale, se arată în proiectul de HG citat de Hotnews.
Despre ce este vorba?
Modernizarea sistemului IT al numărului unic de urgență 112 a început în septembrie 2018, când Guvernul Dăncilă a adoptat tot prin Hotărâre de Guvern nota de fundamentare privind necesitatea modernizarii sistemului 112, proiect estimat atunci la 221,7 milioane de lei. Perioada de implementare era de 36 de luni de la semnarea contractului de finanțare cu fonduri UE, contractul de finanțare fiind semnat în luna august 2018. Oficialii STS estimau atunci ca noul sistem 112 va fi dat în funcțiune la sfârșitul anului 2020.
Cu alte cuvinte, Guvernul vrea acum să majoreze cu 9,5 milioane de lei costurile totale ale proiectului față de estimarea inițială și să mute termenul de punere în funcțiune a noului sistem în anul 2022. Citeşte mai departe pe Hotnews.