Noul terminal este proiectat să primească până la 3,5 milioane de pasageri pe an și aduce o capacitate sporită și o procesare simplificată a pasagerilor în timpul orelor de vârf – până la 950 de pasageri pe oră.
Pentru noul terminal T4 STRABAG a construit și instalat 20 de birouri check-in, 12 sisteme self check-in, 14 porți de îmbarcare, șase filtre de securitate, trei aviobridge-uri, un salon VIP și unul de business, spații pentru activități comerciale și alte spații conexe. Proiectul a inclus, de asemenea, reconfigurarea drumurilor de acces la aeroport și creșterea capacității de parcare la sol de la 350 la 600 de locuri de parcare. La acestea se adaugă și construcția unui parc fotovoltaic.
„Am construit la Iași unul dintre cele mai moderne aeroporturi, acum al doilea ca mărime din țară. Clientul nostru s-a putut baza pe experiența noastră vastă în gestionarea proiectelor complexe și pe practicile inovatoare, cum ar fi metodele LEAN și BIM (Building Information Modelling). Toate aceste au crescut eficiența execuției și acuratețea muncii noastre, asigurând integrarea tuturor proceselor de construcție”, spune Johann Poelzl, Technical Managing Director, Construcții Civile la STRABAG România.
Terminalul T4 se întinde pe mai mult de un hectar, este dezvoltat pe trei niveluri și adaugă o suprafață totală de peste 31.000 mp la infrastructura aeroportului. Perfect integrat cu terminalul existent, noul terminal va găzdui zboruri internaționale, permițând o mai bună organizare atât a zborurilor interne, cât și a celor externe între terminalele existente, ceea ce duce la optimizarea operațiunilor aeroportuare.
De pe noul terminal vor fi operate zborurile în țările din spațiul Schengen, precum și zborurile interne.
STRABAG este activă pe piața românească din anul 1991, stabilindu-și sediul social în București în anul 1994. Filiala locală a grupului a încheiat 2022 cu un volum de producție 315,46 milioane de euro și cu aproximativ 1.768 de angajați.
Sursa imagini: STRABAG și Aeroportul Iași via Facebook