Nou test al Carrefour în oraşele mari: Vechile magazine Billa au fost înlocuite de Supeco

Economica.net
18 06. 2017
supeco_3_85185500

Născut din dorinţa de a fi prezent şi pe segmentul preţurilor mici într-o Europă măcinată de criza economică din perioada 2009, brandul hibrid Supeco, care îmbină caracteristicile unui discounter cu cele ale unui cash&carry, nu pare a avea mare succes pe cele patru pieţe în care şi-a testat consumatorii, notează publicaţia germană Lebensmittel Zeitung (LZ), care analizează evoluţia retailerului pe piaţa din România. Sigla Supeco, care a ajuns pe aproximativ 20 de magazine în decurs de cinci ani, nu este încă prezentă în ţara mamă a Carrefour, Franţa, şi nici nu se bucură de mare încredere din partea CEO-ului Georges Plassat. 

Afaceri cu 34% mai mari în 2016

Cu toate acestea, conducerea a dat o şansă hibridului în România introducându-l în oraşe mai mari, cu peste 250.000 de locuitori, pentru a testa reacţia consumatorilor. Două foste supermarketuri Billa din Galaţi şi Craiova au fost transformate în Supeco.

Aceasta în contextul în care Supeco a pătruns iniţial în oraşe mai mici, precum Râmnicu Vâlcea, Slatina sau Târgovişte, iar rezultatele au fost următoarele: în 2016, cele patru magazine Supeco au generat afaceri în valoare netă de aproximativ 66 de milioane de lei, cu 34,5% mai mult faţă de anul anterior, în condiţiile în care anul trecut reţeaua nu a crescut deloc faţă de 2015, an în care Carrefour a inaugurat un singur Supeco, la Giurgiu, ajungând la patru unităţi.

Compania care operează lanţul de magazine continuă să fie însă pe pierderi, cu un minus de 3,37 de milioane de lei în 2016 faţă de 8,4 milioane de lei în 2015.”În afară de Spania (de unde a pornit conceptul-n.red), unde expansiunea este susținută într-un ritm de circa 2 magazine pe an, singura unitate Supeco din Brazilia rămâne neperturbată și, până și de curând, marea parte a magazinelor din România. Carrefour pare relativ oportunist în ceea ce privește transformarea magazinelor care nu funcționează bine în acest tip de magazin hibrid. Aterizarea recentă a companiei Supeco în Italia este destul de clară în acest sens”, susţin jurnaliştii de la LZ Retailytics.

Testează conceptul de discounter în România

Aceştia exemplifică cu situaţia din România unde Carrefour a transformat recent două magazine Billa, pe care le-a preluat de la concurentul german Rewe, în Supeco. „Cele două noi magazine românești (fostele supermarketuri Billa) se potrivesc modelului. În timp ce Supeco a fost dus până acum în orașe de până la 70.000 de locuitori, cele două noi unităţi funcționează acum în aşezări cu 250.000 de locuitori. Credem că aceasta oferă companiei Carrefour posibilitatea de a-și studia conceptul concentrat asupra prețurilor în oraşe mai mari. Datele LZ Retailytics arată că discounterii se bucură de o cotă de piață de cca. 13,6% în România anul trecut și se dezvoltă rapid. Această tendință s-ar putea chiar accelera, pe măsură ce Aldi privește acum piața”, mai notează LZ.

Care ar fi pericolele

Analiştii LZ cred însă că un astfel de concept poate eşua în condiţiile în care un astfel de magazin nu poate lupta de la egal la egal nici cu ofertele discounterilor, nici cu diversitatea din hypermarket şi nici măcar cu magazinele cash&carry mult mai orientate către clienţii persoane juridice. „La urma urmei, Supeco s-ar putea dovedi a fi o carte puternică de jucat: o destinație fără prea mjulte pretenţii, cu un sortiment variat, incluzând produse proaspete și de zi cu zi, cu mărci naționale și locale. Simțim însă că pericolul poate să se apară tocmai din acest concept hibrid, nu suficient de agresiv pentru a concura împotriva discounterilor, cu un sortiment nu destul de variat în comparație cu supermarketurile şi nu suficient de orientat către B2B pentru clienții profesioniști”, consideră LZ.