Noutățile expoziției auto de la Paris, de la Alfa Romeo la Dacia și Volkswagen

Ediția din acest an a Salonului Auto de la Paris, supranumit Mondial de l`Auto, se anunță mult mai bogată în noutăți decât cea anterioară din 2022. Iată cele mai importante noutăți de la Alfa Romeo Junior și Dacia Bigster până la Ford Capri, Skoda Elroq și Volkswagen Tayron.
Robert Stan - lun, 09 sept. 2024, 22:10
Noutățile expoziției auto de la Paris, de la Alfa Romeo la Dacia și Volkswagen

După ce a fost capitala mondială a sportului între iulie și septembrie 2024 grație organizării Jocurilor Olimpice și Paralimpice, Paris va deveni curând capitala mondială a automobilului. Între 15 și 20 octombrie, în capitala Franței, la cunoscutul centru expozițional de la Porte des Versailles, va avea loc o nouă ediție a Mondial de l`Auto.

Deși expozițiile auto europene din ultima vreme au dezamăgit prin numărul redus de expozanți și lipsa de premiere notabile, ediția din 2024 a Paris Motor Show se anunță una mult mai bogată decât cea din 2022, tot de la Paris, și chiar cea de la Munchen din 2023.

Cu foarte puține mărci europene la start, aceste eveniment care, cândva, demonstra forța industriei auto de pe continent, a făcut loc tot mai vizibil concurenților din China avizi de imagine pe piața din Europa.

Totuși, așa cum arată acum lista expozanților confirmați de organizatori, în 2024, expoziția auto de la Paris a reușit să atragă nume mari precum Alfa Romeo, Audi, BMW, Dacia, Ford, Kia, Peugeot, Renault, Skoda sau Volkswagen. E drept că lista duce încă lipsă de mărci consacrate, dar e limpede că în strategia producătorilor auto există schimbări care readuc în atenție astfel de evenimente.

Deși mărcile chineze nu lipsesc nici în acest an de la startul Mondial de l`Auto, numărul acestora este mai mic decât în trecutul apropiat.

Iată însă ce pot vedea cei care vor ajunge în perioada 15 – 20 octombrie 2024 la expoziția de la Paris. În ordine alfabetică, noutățile încep cu Alfa Romeo Junior, un SUV de segment B cu care are atât variante cu sistem de propulsie electric cât și versiuni hibride.

Alpine, marca premium-sport a grupului Renault, va prezenta modelul A290 derivat din R5 E-Tech, conceptul A390_β care anunță SUV-ul coupe A390 și prototipului Alpenglow echipat cu un motor cu șase cilindri alimentat cu hidrogen.

Marca premium a grupului Volkswagen, Audi, va prezenta A5, electricul A6 e-tron, un nou Q5, dar și un facelift al modelului RS3. Concurenții direcți de la BMW sosesc în Franța cu un nou X3 și, desigur, cu deja anunțatul M5 Touring.

Americanii de la Cadillac vor să testeze din nou piața europeană și au anunțat prezentarea SUV-ului electric Lyriq. Deși nu este confirmat 100%, la standul mărcii s-a putea afla și mai micul Optiq.

Absența mărcii Citroen de la Salonul Auto de la Paris din 2022 a fost, pentru mulți, o surpriză. Pentru a compensa acestă absență, producătorul francez, parte a grupului Stellantis, va expune în acest an trei noi: noile generații C3 și C3 Aircross, dar, mai ales, o variantă restilizată a modelului C4.

Așa cum ați aflat deja de la Economica.net, Dacia se prezintă la Paris cu varianta de serie a SUV-ului compact Bigster. Prefigurat de un concept car în 2021, acest frate mai mare al lui Duster, va fi însoțit la standul mărcii de vehiculul Sandrider cu care echipa Dacia va participa la Raliul Dakar din această iarnă.

Și marca Ford va fi prezentă la Mondial de l`Auto 2024 cu modelul electric Capri, „vărul” germanului Volkswagen ID.5 cu care împarte platforma tehnică. Este așteptată la stand, deși nu există o confirmare oficială, și varianta electrică a modelului Puma asamblat la uzina de la Craiova, din România.

Constructorul auto chinez GAC intenționează va fi prezent la Salonul Auto de la Paris cu modelul Aion V, un SUV electric care concurează în același segment cu Tesla Model Y.

Kia intenționează să eclipseze Peugeot e-2008 pe teren propriu, prezentând electricul EV3. Acest SUV urban 100% electric ar trebui să atragă privirile vizitatorilor datorită stilului său futurist preluat de la mai impunătoarele EV9 și EV5. Alături de acesta, la Paris vor sosi și EV5 precum și un facelift pentru EV6.

Leapmotor, marcă din China care și-a anunțat intrarea în România în această lună, își face datoria de partener al grupului Stellantis și se prezintă în capitala Franței cu cele două modele care îi vor deschide drumul către piața europeană – micul T03 și SUV-ul C10, ambele electrice.

Mini, subsidiara britanică a grupului german BMW, va prezenta noul Aceman, model electric, în timp ce Peugeot promite noi versiuni pentru 3008 și 5008, precum și electricul e-408 însoțit de conceptul Inception.

Aparent brandul cu cele mai multe premiere de la Mondial de l`Auto, Renault va prezenta varianta de serie a R4, un mic SUV electric, noul Symbioz și Rafale E-Tech 4×4 PHEV, precum și conceptul FlexEVan, dar, mai ales, vehicul demonstrativ R17 imaginat de Ora Ïto.

Cehii de la Skoda revin la Paris cu Elroq, un SUV compact, 100% electric, care se va lupta cu modele precum Renault Scénic E-Tech sau Peugeot 3008. Ei vor fi însoțiți în capitala Franței de frații germani de la Volkswagen care vor prezenta SUV-ul cu până la șapte locuri Tayron, înlocuitorul lui Tiguan Allspace.

Nu în ultimul rând, la expoziția auto din Franța chinezii de la Xpeng vor prezenta SUV-ul coupe electric G6 care se laudă cu o autonomie maximă de 570 km.

Citește și:
– „Un nou model Dacia de segment C”, prezentat la Salonul de la Paris. Grupul Renault anunță 7 premiere mondiale și două concepte

Te-ar mai putea interesa și
Sebastian Burduja: Specialiştii Electrica au remediat toate problemele reţelei de distribuţie a energiei electrice din zona afectată de inundaţii în judeţul Galaţi (Video)
Sebastian Burduja: Specialiştii Electrica au remediat toate problemele reţelei de distribuţie a energiei electrice din ...
Specialiştii Electrica au reuşit să remedieze toate problemele reţelei de distribuţie a energiei electrice din zona afectată de inundaţii în judeţul Galaţi, a anunţat, luni seara,......
ICCJ: Înregistrarea fără acord a convorbirii telefonice dintre angajat și angajator este admisibilă ca probă în conflictele de muncă
ICCJ: Înregistrarea fără acord a convorbirii telefonice dintre angajat și angajator este admisibilă ca probă în conflictele ...
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis, luni, că este admisibilă ca probă, în litigiile de muncă, înregistrarea ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva mai multor oficiali georgieni implicați în reprimarea manifestanților care protestau față de adoptarea unei legi controversate
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva mai multor oficiali georgieni implicați în reprimarea manifestanților care ...
Statele Unite au anunţat luni un nou set de sancţiuni care îi vizează pe oficialii georgieni acuzaţi de reprimarea manifestaţiilor ...
Curtea de Conturi Europeană: Veniturile provenite din deşeurile de ambalaje din plastic nereciclate s-au ridicat în 2023 la 7,2 miliarde de euro
Curtea de Conturi Europeană: Veniturile provenite din deşeurile de ambalaje din plastic nereciclate s-au ridicat în 2023 ...
În 2023, veniturile provenite din deşeurile de ambalaje din plastic nereciclate s-au ridicat la 7,2 miliarde de euro, adică ...