Novac, Circul Globus: Am încredere că justiţia îmi va recunoaşte dreptul la munca de manager

Fostul deputat PDL Brânduşa Novac, trimisă în judecată pentru că în perioada 2006-2009 ar fi încheiat, în calitate de manager al Circului Globus, 11 contracte cu o firmă la care era asociat, spune că are încredere că justiţia îi va recunoaşte "dreptul fundamental" la munca de manager şi de creator.
Economica.net - vin, 19 apr. 2013, 20:51
Novac, Circul Globus: Am încredere că justiţia îmi va recunoaşte dreptul la munca de manager

Directorul Circului Globus, Brânduşa Novac, precizează, într-un comunicat remis după ce Ministerul Public a anunţat, vineri, trimiterea ei în judecată sub acuzaţia de conflict de interese, că „toate contractele încheiate au fost contracte privind drepturile de autor având ca obiect creaţia regizorală, a scenariilor, a textelor muzicale, cât şi regia de film pentru promovarea instituţiei Circ Variete Globus Bucureşti”.

„Toate contractele încheiate sunt perfect legale, legea neinterzicându-mi să-mi exercit profesia în calitate de autor, în cadrul instituţiei publice de cultură pe care o conduc”, susţine Brânduşa Novac.

Ea mai spune că firma la care a fost acţionară nu a avut alt tip de contract în afara celui de drepturi de autor.

Novac menţionează că realizările sale artistice au fost apreciate nu numai în România, ci în toată lumea. „Premiile internaţionale obţinute de Circ Variete Globus Bucureşti în ultimii ani s-au datorat creaţiilor pe care le-am realizat în calitate de regizor”, spune directorul instituţiei.

Totodată, ea apreciază că „foloasele materiale au fost cuvenite şi obţinute în urma cedării drepturilor de autor către Circ Variete Globus Bucureşti şi a comunicării publice atât a spectacolelor, cât şi a filmelor de promovare, urmare căreia instituţia Circ Variete Globus Bucureşti a încasat venituri atât din vânzarea de bilete, cât şi în urma contractelor internaţionale cu circurile de pe întreg globul”.

„Am încredere că justiţia îmi va face dreptate recunoscându-mi dreptul fundamental la munca ca manager şi de creator, ca regizor în instituţia de cultură Circ & Variete Globus”, încheie Brânduşa Novac.

Fostul deputat PDL Brânduşa Novac a fost trimisă în judecată pentru conflict de interese, fiind acuzată că în perioada 2006-2009 a încheiat, în calitate de manager al Circului Globus, 11 contracte cu o firmă la care era asociat, obţinând astfel peste 750.000 de lei.

Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a Brânduşei Novac, pentru conflict de interese, arată vineri Ministerul Public, într-un comunicat de presă.

Dosarul va fi judecat de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 2006-2009, la diferite intervale de timp, Cornelia Brânduşa Novac, deputat în legislatura 2008-2012, în calitate de director-manager al Circului „Globus” şi ordonator terţiar de credite, a încheiat 11 contracte cu o societate comercială la care avea calitatea de asociat, obţinând astfel, direct sau indirect, pentru sine, foloase materiale de 758.217 de lei.

În mai 2011, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru a o cerceta pentru conflict de interese pe Brânduşa Novac.

ANI arăta că, în perioada 5 decembrie 2006 – 12 mai 2009, Novac, în calitate de persoană fizică, precum şi în calitate de asociat în cadrul SC Sidus Artis SRL, a încheiat 11 contracte de colaborare, precum şi contracte pentru realizarea unor spectacole de către Circul Globus Bucureşti (în prezent „Circ & Variete Globus” Bucureşti), unde ocupa funcţia de manager. Valoarea totală a celor 11 contracte a fost de 1.194.032 de lei.

Inspectorii de integritate au susţinut că Brânduşa Novac poate fi acuzată de conflict de interese în materie administrativă ca urmare a semnării a două contracte de realizare a scenariilor şi regiei pentru două spectacole, între ea, ca persoană fizică, şi „Circ&Variete Globus” Bucureşti, precum şi a unui contract de colaborare încheiat între circ şi SC Artis Sidus SRL. Valoarea totală a celor trei contracte semnate în perioada 8 ianuarie 2007 – 12 mai 2009 este de 443.440 de lei, preciza ANI.

În 31 mai 2011, Brânduşa Novac a contestat la Curtea de Apel Bucureşti raportul ANI privind conflictul de interese. Instanţa a respins ca neîntemeiată acţiunea Brânduşei Novac, în 17 aprilie 2012.

Decizia a fost contestată de Brânduşa Novac la instanţa supremă, următorul termen fiind stabilit la 21 mai.

Brânduşa Novac declara, după decizia Curţii de Apel Bucureşti, că în situaţii similare cu a ei, într-un „aşa-zis conflict de interese”, se află toţi managerii instituţiilor de spectacole şi concerte – „regizori, scenografi, actori, alţi artişti interpreţi care au creat în beneficiul publicului, în teatrele şi operele pe care le conduc, în virtutea şi sub protecţia Legii privind dreptul de autor şi drepturile conexe”. Ea susţinea că decizia Curţii de Apel Bucureşti este netemeinică şi nelegală, astfel că a contestat-o la instanţa supremă.

Într-un alt dosar, în care Brânduşa Novac a contestat raportul ANI privind incompatibilitatea, Curtea de Apel Bucureşti a respins acţiunea în 21 mai 2012. Decizia a fost contestată şi în acest caz de Brânduşa Novac, la instanţa supremă, care a stabilit primul termen la 15 octombrie 2014.

În februarie 2011, Agenţia Naţională de Integritate a constatat că Brânduşa Novac s-ar afla în stare de incompatibilitate, întrucât a deţinut simultan funcţia de deputat şi pe cea de director al „Circ&Variete Globus” Bucureşti.

Brânduşa Novac deţine funcţia de director-manager al circului din 22 februarie 2008, iar din 19 decembrie 2008 până în 2012 a fost deputat.

ANI arăta că, potrivit legii, funcţia de director-manager al „Circ&Variete Globus” Bucureşti, instituţie publică aflată în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti, este o funcţie publică de conducere, remunerată de către autoritate, în baza unui contract de management încheiat pe durată determinată, iar remuneraţia managerului persoană fizică este asimilată, din punct de vedere fiscal, veniturilor salariale.

Te-ar mai putea interesa și
Transnistria: Situația devine critică. Lipsa gazului rusesc creează mari probleme pentru regiunea separatistă
Transnistria: Situația devine critică. Lipsa gazului rusesc creează mari probleme pentru regiunea separatistă
Peste 51.000 de gospodării din Transnistria au rămas fără gaz, iar 1.500 de blocuri de locuinţe nu au căldură şi au început şi sistări ale apei curente, plus întreruperi de curent......
Nesiguranță, dar optimism în Europa, în legătură cu tarifele ce vor fi impuse de Trump
Nesiguranță, dar optimism în Europa, în legătură cu tarifele ce vor fi impuse de Trump
Piețele europene s-au închis luni în creștere, deoarece optimismul investitorilor a fost alimentat de un raport care ...
SUA au adăugat pe „lista neagră” de companii chinezești periculoase și CATL sau Tencent Holdings
SUA au adăugat pe „lista neagră” de companii chinezești periculoase și CATL sau Tencent Holdings
Departamentul de Apărare al SUA a declarat luni că a adăugat giganți tehnologici chinezi, inclusiv liderul de jocuri ...
Guvernul are toate motivele să vrea o inflație mai mare și, probabil, o va susține discret. Cotele de TVA vor fi egalizate – Adrian Codîrlașu
Guvernul are toate motivele să vrea o inflație mai mare și, probabil, o va susține discret. Cotele de TVA vor fi egalizate ...
Se pare că nu doar creșterea taxelor și impozitelor va duce la diminuarea deficitului bugetar. Dacă vom avea o inflație ...