Novak Djokovici, Sebastian Vettel şi Usain Bolt, printre sportivii anului 2011

Tenismanul sârb Novak Djokovici, pilotul german de Formula 1 Sebastian Vettel, atleţii jamaicani Yohan Blake şi Usain Bolt, ciclistul australian Cadel Evans şi judoka francez Teddy Riner se află printre sportivii exponenţiali ai anului 2011.
Economica.net - mar, 27 dec. 2011, 11:26

Marit Bjoergen (Norvegia, schi fond) – Sportiva norvegiană a cucerit patru titluri mondiale în luna martie în probele de 4×5 km, 10 km clasic, sprint individual şi urmărite). Bjoergen, triplă campioană olimpică la Vancouver, a devenit sportiva cu cele mai multe titluri la Cupa Mondială, 46, devansând-o pe rusoaica Elena Vaelbe, care a cucerit 45 de titluri în anii ’90.

Yohan Blake (Jamaica, atletism) – În absenţa lui Usain Bolt, Blake a devenit campion mondial la 100 metri şi astfel principalul rival al conaţionalului său. Blake, care a fost cronometrat cu timpul de nouă secunde şi 82 de sutimi, a reuşit a doua performanţă din toate timpurile, la doar şapte secunde de recordul mondial deţinut de Bolt.

Usain Bolt (Jamaica, atletism) – Deşi a fost descalificat în proba de 100 metri de la Campionatele Mondiale, Bolt şi-a luat revanşa la 200 metri şi în proba de ştafetă 4×100 metri, unde a ajutat echipa Jamaicăi să stabilească un record mondial.

Mark Cavendish (Marea Britanie, ciclism) – El a devenit campion mondial pe şosea la Copenhaga, fiind al doilea britanic care reuşeşte această performanţă după Tom Simpson. Cavendish a câştigat tricoul verde în Turul Franţei şi a ajuns la 20 de succese de etapă în această cursă.

Vivian Cheruiyot (Kenya, atletism) – Sportiva din Kenya a reuşit să câştige medaliile de aur în probele de 5.000 şi 10.000 de metri la Campionatele Mondiale de la Daegu. Ea deţinea şi titlul mondial la cross-country.

Alberto Contador (Spania, ciclism) – A câştigat Turului Italiei, al şaselea succes într-un mare tur, şi a terminat pe poziţia a cincea în Turul Franţei.

Novak Djokovici (Serbia, tenis) – La 24 de ani, sârbul a reuşit un sezon de excepţie. El a câştigat zece titluri, dintre care trei de Mare Şlem (Australian Open, Wimbledon şi US Open) şi a devenit numărul unu ATP pentru prima oară în carieră. Sârbul a început anul cu o serie de 41 de victorii consecutive, cu una mai puţin decât recordul deţinut de John McEnroe.

Thierry Dusautoir (Franţa, rugby) – Căpitanul naţionalei Franţei în 49 de meciuri a fost desemnat cel mai bun jucător al anului de către IRB. El şi-a ajutat echipa să ajungă în finala Cupei Mondiale, pierdută în faţa Noii Zeelande.

Cadel Evans (Australia, ciclism) – Australianul a câştigat în premieră Turul Franţei, după ce în 2007 şi 2008 a terminat pe locul secund. Campion mondial în 2009, Evans a devenit, la 34 de ani, cel mai vârstnic câştigător al Marii Bucle.

Philippe Gilbert (Belgia, ciclism) – Campionul Belgiei a câştigat World Tour şi a reuşit o triplă istorică în cursele clasice (Amstel Gold Race, Fleche Wallonne şi Liege-Bastogne-Liege). El s-a mai impus în Pro Tour, în clasica San Sebastian şi în Marele Premiu de la Quebec. Gilbert a reuşit 18 victorii în acest an şi a câştigat prima etapă din Turul Franţei.

Carmelita Jeter (SUA, atletism) – Medaliată cu bronz în 2007 şi 2009, Jeter a reuşit să câştige la Daegu primul său titlu mondial.

Ivica Kostelici (Croaţia, schi alpin) – Croatul a câştigat în premieră Globul de Cristal, după o carieră marcată de multe accidentări.

Ryan Lochte (SUA, nataţie) – Americanul a fost vedeta Campionatelor Mondiale de la Shanghai, reuşind să cucerească şase medalii, dintre care cinci de aur. De asemenea, a devenit deţinătorul recordului mondial în proba de 200 metri mixt.

Sebastian Loeb (Franţa, raliuri) – Francezul a devenit pentru a opta oară campion mondial la vârsta de 37 de ani.

Patrick Makau (Kenya, atletism) – La 26 de ani, Makau a devenit deţinătorul recordului mondial la maraton, reuşind o performanţă mai bună decât cea a etiopianului Haile Gebreselassie. Câştigător la Berlin şi Rotterdam în 2010, kenyanul se anunţă marele favorit la Jocurile Olimpice de la Londra.

Richie McCaw (Noua Zeelandă, rugby) – Căpitanul Noii Zeelande şi-a condus echipa spre al doilea titlu de campioană mondială. El a adunat 103 selecţii în naţionala All Blacks.

Rafael Nadal (Spania, tenis) – Spaniolul a pierdut prima poziţiei în clasamentul ATP, dar a câştigat pentru a şasea oară la Roland-Garros şi a egalat recordul deţinut de suedezul Bjorn Borg. De asemenea, Nadal a fost artizanul succesului obţinut de Spania în finala Cupei Davis.

Maria Riesch (Germania, schi alpin) – Germanca, dublă campioană olimpică, a câştigat în premieră Globul de Cristal, devansând-o pentru trei puncte în clasamentul final pe americanca Lindsay Vonn.

Teddy Riner (Franţa, judo) – Francezul a devenit primul sportiv din judo care a câştigat cinci titluri mondiale şi nu îi lipseşte din palmares decât titlul olimpic.

Casey Stoner (Australia, motociclism) – Stoner a cucerit pentru a doua oară titlul la MotoGP, reuşind să câştige zece din cele 17 curse din 2011.

Sun Yang (China, nataţie) – Chinezul a cucerit patru medalii la Campionatele Mondiale, dintre care două de aur, şi a stabilit un record mondial în proba de 1.500 metri.

Sebastian Vettel (Germania, Formula 1) – Germanul a devenit pentru a doua oară consecutiv campion mondial. El a reuşit 11 victorii şi 15 pole-position în cele 19 curse din 2011.

Te-ar mai putea interesa și
Scăderea programului de lucru duce la disensiuni în interiorul Guvernului spaniol. Executivul și-a luat angajamentul față de sindicate ca săptămâna de lucru să fie de 37,5 ore
Scăderea programului de lucru duce la disensiuni în interiorul Guvernului spaniol. Executivul și-a luat angajamentul față ...
Viziunile diferite ale partidelor care formează coaliţia guvernamentală din Spania cu privire la modul cum ar trebui implementată măsura reducerii duratei programului săptămânal de lucru,......
Statele Unite impun sancțiuni împotriva unui grup IT din China, pe care-l acuză că sprijină hackeri care sabotează companii americane
Statele Unite impun sancțiuni împotriva unui grup IT din China, pe care-l acuză că sprijină hackeri care sabotează ...
Guvernul american a anunţat vineri că va adopta sancţiuni contra unui grup chinez specializat în securitate cibernetică, ...
Vinurile roșii franțuzești se confruntă cu un declin „existenţial”, din cauza schimbării gusturilor printre consumatorii tineri
Vinurile roșii franțuzești se confruntă cu un declin „existenţial”, din cauza schimbării gusturilor printre ...
Vinurile roşii franţuzeşti se confruntă cu un declin "existenţial" dacă nu se adaptează, pentru că generaţiile tinere ...
Ministerul Dezvoltării a publicat în dezbatere publică priorităţile pentru Programul Anghel Saligny
Ministerul Dezvoltării a publicat în dezbatere publică priorităţile pentru Programul Anghel Saligny
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a publicat vineri, spre dezbatere publică, un proiect ...