Novak Djokovici, Sebastian Vettel şi Usain Bolt, printre sportivii anului 2011
Marit Bjoergen (Norvegia, schi fond) – Sportiva norvegiană a cucerit patru titluri mondiale în luna martie în probele de 4×5 km, 10 km clasic, sprint individual şi urmărite). Bjoergen, triplă campioană olimpică la Vancouver, a devenit sportiva cu cele mai multe titluri la Cupa Mondială, 46, devansând-o pe rusoaica Elena Vaelbe, care a cucerit 45 de titluri în anii ’90.
Yohan Blake (Jamaica, atletism) – În absenţa lui Usain Bolt, Blake a devenit campion mondial la 100 metri şi astfel principalul rival al conaţionalului său. Blake, care a fost cronometrat cu timpul de nouă secunde şi 82 de sutimi, a reuşit a doua performanţă din toate timpurile, la doar şapte secunde de recordul mondial deţinut de Bolt.
Usain Bolt (Jamaica, atletism) – Deşi a fost descalificat în proba de 100 metri de la Campionatele Mondiale, Bolt şi-a luat revanşa la 200 metri şi în proba de ştafetă 4×100 metri, unde a ajutat echipa Jamaicăi să stabilească un record mondial.
Mark Cavendish (Marea Britanie, ciclism) – El a devenit campion mondial pe şosea la Copenhaga, fiind al doilea britanic care reuşeşte această performanţă după Tom Simpson. Cavendish a câştigat tricoul verde în Turul Franţei şi a ajuns la 20 de succese de etapă în această cursă.
Vivian Cheruiyot (Kenya, atletism) – Sportiva din Kenya a reuşit să câştige medaliile de aur în probele de 5.000 şi 10.000 de metri la Campionatele Mondiale de la Daegu. Ea deţinea şi titlul mondial la cross-country.
Alberto Contador (Spania, ciclism) – A câştigat Turului Italiei, al şaselea succes într-un mare tur, şi a terminat pe poziţia a cincea în Turul Franţei.
Novak Djokovici (Serbia, tenis) – La 24 de ani, sârbul a reuşit un sezon de excepţie. El a câştigat zece titluri, dintre care trei de Mare Şlem (Australian Open, Wimbledon şi US Open) şi a devenit numărul unu ATP pentru prima oară în carieră. Sârbul a început anul cu o serie de 41 de victorii consecutive, cu una mai puţin decât recordul deţinut de John McEnroe.
Thierry Dusautoir (Franţa, rugby) – Căpitanul naţionalei Franţei în 49 de meciuri a fost desemnat cel mai bun jucător al anului de către IRB. El şi-a ajutat echipa să ajungă în finala Cupei Mondiale, pierdută în faţa Noii Zeelande.
Cadel Evans (Australia, ciclism) – Australianul a câştigat în premieră Turul Franţei, după ce în 2007 şi 2008 a terminat pe locul secund. Campion mondial în 2009, Evans a devenit, la 34 de ani, cel mai vârstnic câştigător al Marii Bucle.
Philippe Gilbert (Belgia, ciclism) – Campionul Belgiei a câştigat World Tour şi a reuşit o triplă istorică în cursele clasice (Amstel Gold Race, Fleche Wallonne şi Liege-Bastogne-Liege). El s-a mai impus în Pro Tour, în clasica San Sebastian şi în Marele Premiu de la Quebec. Gilbert a reuşit 18 victorii în acest an şi a câştigat prima etapă din Turul Franţei.
Carmelita Jeter (SUA, atletism) – Medaliată cu bronz în 2007 şi 2009, Jeter a reuşit să câştige la Daegu primul său titlu mondial.
Ivica Kostelici (Croaţia, schi alpin) – Croatul a câştigat în premieră Globul de Cristal, după o carieră marcată de multe accidentări.
Ryan Lochte (SUA, nataţie) – Americanul a fost vedeta Campionatelor Mondiale de la Shanghai, reuşind să cucerească şase medalii, dintre care cinci de aur. De asemenea, a devenit deţinătorul recordului mondial în proba de 200 metri mixt.
Sebastian Loeb (Franţa, raliuri) – Francezul a devenit pentru a opta oară campion mondial la vârsta de 37 de ani.
Patrick Makau (Kenya, atletism) – La 26 de ani, Makau a devenit deţinătorul recordului mondial la maraton, reuşind o performanţă mai bună decât cea a etiopianului Haile Gebreselassie. Câştigător la Berlin şi Rotterdam în 2010, kenyanul se anunţă marele favorit la Jocurile Olimpice de la Londra.
Richie McCaw (Noua Zeelandă, rugby) – Căpitanul Noii Zeelande şi-a condus echipa spre al doilea titlu de campioană mondială. El a adunat 103 selecţii în naţionala All Blacks.
Rafael Nadal (Spania, tenis) – Spaniolul a pierdut prima poziţiei în clasamentul ATP, dar a câştigat pentru a şasea oară la Roland-Garros şi a egalat recordul deţinut de suedezul Bjorn Borg. De asemenea, Nadal a fost artizanul succesului obţinut de Spania în finala Cupei Davis.
Maria Riesch (Germania, schi alpin) – Germanca, dublă campioană olimpică, a câştigat în premieră Globul de Cristal, devansând-o pentru trei puncte în clasamentul final pe americanca Lindsay Vonn.
Teddy Riner (Franţa, judo) – Francezul a devenit primul sportiv din judo care a câştigat cinci titluri mondiale şi nu îi lipseşte din palmares decât titlul olimpic.
Casey Stoner (Australia, motociclism) – Stoner a cucerit pentru a doua oară titlul la MotoGP, reuşind să câştige zece din cele 17 curse din 2011.
Sun Yang (China, nataţie) – Chinezul a cucerit patru medalii la Campionatele Mondiale, dintre care două de aur, şi a stabilit un record mondial în proba de 1.500 metri.
Sebastian Vettel (Germania, Formula 1) – Germanul a devenit pentru a doua oară consecutiv campion mondial. El a reuşit 11 victorii şi 15 pole-position în cele 19 curse din 2011.