Novakova, Green Gate Development: Sunt mari companii din SUA care vor să vină în România

22 05. 2014
greengate_exterior1_40863100

Green Gate, cel mai mare proiect de birouri livrat pe piaţa din Bucureşti în acest an, a necesitat o investiţie de 57,5 milioane de euro, din care 39 de milioane de euro reprezintă un credit bancar de la PPF Bank din Republica Cehă. 

Proiectul are o suprafaţă închiriabilă  de 31.000 mp, pentru care s-au semnat contracte în proporţie de peste 60%. Cel mai mare chiriaş al clădirii este compania Teamnet, care a închiriat o suprafaţă de 10.000 mp pentru cei 600 de angajaţi. Lista chiriaşilor este completată de Mapei România, Teaha Management Consulting, Fujitsu România, Okin Facilities Group şi Giorgio’s Food Corner. 

„Avem planuri pentru Bucureşti, este o piaţă care creşte şi vrem să rămânem aici. În prezent ne uităm la un teren disponibil în oraş. Sunt mari companii din SUA care vor să intre în România, atraşi de potenţialul IT, outsourcing sau call-center, şi care acum sunt în proces de înregistrare a firmelor. (…) Noi credem că într-un an de zile vom închiria şi restul de 40% din suprafaţa proiectului şi ne aşteptăm la venituri nete operaţionale anuale de 5,5 milioane de euro, la un grad de închiriere de 100%” a declarat Vladimíra Nováková, managing director Green Gate Development. 

Construcţia proiectului din Bucureşti a costat mai mult decât în Praga, mai spune Nováková, şi asta pentru că Bucureştiul se află într-o zonă seismică. Dezvoltatorul a fost nevoit să folosească mai mult beton şi otel în construcţia clădirii de birouri. 

Nivelul mediu al chiriei în Green Gate este de 15,5 euro/mp. 

Noi proiecte, dar cu bani de-acasă

Dezvoltatorul ceh a cumpărat terenul pentru Green Gate în 2007, însă nu a dorit să intre în hora invesitorilor care au fost atraşi de Pipera sau Calea Floreasca, şi s-a orientat spre zone centrale. La fel vor face şi pentru următorul proiect. Dacă îninte de criză preţul pentru un mp de teren premium se situa undeva la nivelul de 1.000 de euro, acum un teren similar poate fi cumpărat cu 600-650 euro/mp. 

„Cred că în toamna acestui an vom lua o decizie cu privire la achiziţia unui teren pentru un nou proiect. Ne uităm tot la această zonă, dar şi la cele din centru. Următorul proiect depinde de mărimea terenului, dar depinde şi de preţ; cu cât e mai mare preţul la teren, cu atât cu coeficientul de utilizare e mai mare. E posibil să cumpărăm şi un teren mai mare, pe care să dezvoltăm în mai multe etape. Ne-am uitat la un teren din apropierea Green Gate, care era liber, dar vânzătorul a cerut 1.200 de euro/mp. Este un preţ prea mare pentru piaţa de acum”, a mai declarat Nováková. 

Cât despre finanţare, aceasta va veni tot din Republica Cehă. Nováková spune că s-a întânit cu preprezentanţi ai băncilor din România, însă nu a putut accesa linii de creditare. „Cred că toţi dezvoltatorii umblă în aceeaşi pantofi ca şi noi şi vin cu bani de-acasă„, completează Nováková. 

Şi dezvoltatorul austriac Soravia a anunţat recent că se află în negocieri pentru achiziţia unui teren pe care vrea să construiască o clădire de birouri, însă problema principală este legată de finanţare. „În câteva săptămâni vom putea oferi mai multe detalii. Suntem în negocieri pentru achiziţia unui teren de 2.000 mp în Bucureşti, pentru o nouă clădire de birouri. Problema pentru moment e finanţarea. La o clădire de birouri de 50-60 de milioane de euro ai nevoie de un grad de pre-închiriere de 100%. Acum discutăm procentul. Suntem dispuţi să venim cu fonduri proprii în proporţie de 30-40% şi să începem lucrările la un grad de pre-închiriere de 40-50%”, a declarat recent Hanno Soravia.

CITEŞTE ŞI Austriecii de la Soravia se pregătesc de noi proiecte după ce au finalizat conversia unui hotel în birouri

În plus, cehii nu exclud nici varianta unui parteneriat. Compania se află în discuţii cu un alt investitor, despre care nu a dorit să ofere mai multe detalii, pentru dezvoltarea unui proiect mixt, de birouri şi spaţii comerciale, în zona centrală a Capitalei.