Nowotny, BCE: Şansele ca Grecia să achite marţi tranşa de împrumut către FMI sunt reduse

Economica.net
29 06. 2015
o_greece_flag_facebook_25421900

‘În acest moment există o procedură a FMI prin care nu se declară imediat falimentul unui stat, dar, fireşte, cu cât sunt ratate mai multe termene limită, cu atât mai dificilă devine situaţia’, a avertizat Nowotny, care este şi guvernator al Băncii Centrale a Austriei.

Dacă grecii vor vota pentru respingerea unui acord cu creditorii internaţionali la viitorul referendum, va fi limitat ‘orice avans constructiv’ pentru detensionarea situaţiei, a afirmat oficialul FMI.

‘Este cât se poate de evident că, atunci, posibilităţile pentru noi soluţii constructive sunt foarte limitate’, le-a declarat jurnaliştilor Nowotny, apreciind situaţia din Grecia ca fiind ‘extrem de dramatică’.

Decizia surprinzătoare a şefului Guvernului elen, Alexis Tsipras, de a anunţa organizarea unui referendum având ca temă ultima ofertă de acord făcută Greciei de către creditorii săi a provocat stupoare şi i-a determinat pe europeni să lase să expire, marţi seară, programul de asistenţă financiară de care beneficia Grecia.

Luni dimineaţă, indicele principal DAX 30 al Bursei de la Frankfurt a scăzut cu 4%, în timp ce, la Paris, indicele principal CAC 40 înregistra un declin de 4,7%. În Asia, bursa japoneză a închis în scădere cu 2,9%, indicele Hang Seng a închis prima şedinţă de luni în scădere cu 2,5%, iar la Bursa de la Shanghai s-a înregistrat un recul de 3,34%.

‘Pe termen scurt, vom vedea o înrăutăţire a încrederii pe pieţe. Bondurile suverane, băncile din statele de la periferia zonei euro vor fi cele mai afectate de incertitudini’, a apreciat analistul Jacopo Ceccatelli, de la Marzotto SIM SpA, în Milano.

La sfârşitul anului trecut cea mai mare expunere la Grecia o aveau HSBC Holdings Plc şi Credit Agricole SA, de cinci miliarde de euro şi, respectiv, 4,2 miliarde de euro, au anunţat recent analiştii de la Berenberg. Luni, acţiunile HSBC şi Credit Agricole au scăzut cu 2,5% şi, respectiv, 8%.

Premierul elen Alexis Tsipras a anunţat, duminică, impunerea unor restricţii asupra mişcărilor de capital, limitând extragerile zilnice de numerar la 60 de euro, în dorinţa de evitare a colapsului sistemului financiar. Băncile şi Bursa de la Atena vor fi închise până în 6 iulie. Sunt afectate şi sucursalele băncilor străine din Grecia.

Într-un discurs televizat adresat naţiunii, oficialul a afirmat că Banca Centrală a Greciei a recomandat închiderea băncilor şi restricţii asupra mişcărilor de capital, după ce Banca Centrală Europeană a decis, duminică, să nu majoreze finanţarea de urgenţă (ELA) destinată băncilor greceşti. Ameninţarea intrării Greciei în incapacitate de plată a determinat populaţia să-şi retragă masiv banii din conturi, astfel încât plafonul liniei de finanţare de urgenţă, situat în prezent la 89 de miliarde de euro (99 miliarde de dolari), ar putea să nu fie suficient.

Grecia devine astfel a doua ţară din zona euro care impune restricţii asupra mişcărilor de capital, după decizia similară adoptată de Cipru în 2013. În aprilie 2015, Nicosia a ridicat şi ultimele restricţii impuse asupra mişcărilor de capital în timpul crizei financiare din 2013.