NSA a fost autorizată de justiţia americană să desfăşoare acţiuni de spionaj împotriva a 193 de state
Această publicaţie îşi bazează informaţia pe documente juridice furnizate de fostul consultant NSA, Edward Snowden, refugiat în prezent în Rusia. Respectivele acte, datate cu anul 2010, conţin autorizaţia oferită NSA pentru a intercepta comunicaţiile dintr-o listă de state care prezintă interes pentru serviciile secrete americane.
Pe respectiva listă se regăsesc şi organizaţii internaţionale precum Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială sau Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică.
Cât despre cele patru ţări excluse de pe listă, ele fac parte, împreună cu SUA, din aşa-numitul grup ‘Five Eyes’ (Cinci ochi) şi sunt cele care au o relaţie foarte strânsă cu Washingtonul în materie de culegere de informaţii.
Autorizaţia legală acordată NSA de curtea secretă Foreign Intelligence Surveillance Court (FISC) este valabilă timp de un an, dar ea nu implică automat acţiuni informative desfăşurate de serviciile secrete americane împotriva celor 193 de state, ci doar îi dă dreptul legal să le desfăşoare.
Comunitatea serviciilor de informaţii din SUA a publicat vineri primul raport privind transparenţa, în care se menţionează că NSA a avut în vedere anul trecut 90.000 de ţinte externe, fiecare dintre acestea reprezentând un individ, o grupare sau o organizaţie.