Potrivit acestor documente, calculatorul la care lucrează NSA îi va permite să spargă codurile informatice care protejează secretele bancare, medicale, informaţiile guvernamentale sau din lumea afacerilor.
Marile companii din domeniul informatic, cum ar fi IBM, îşi urmăresc de mult timp obiectivul de a crea calculatoare cuantice care vor permite exploatarea puterii atomilor şi moleculelor, crescând astfel în mod considerabil rapiditatea şi securitatea calculatoarelor.
Cu toate acestea, experţii sunt de părere că este puţin probabil ca NSA să fie pe punctul de a crea o asemenea maşină fără ca oamenii de ştiinţă să fie la curent.
„Pare puţin probabil ca NSA să fie atât de avansată în raport cu companiile civile fără ca cineva să ştie”, a declarat pentru Washington Post Scott Aaronson de la Massachusetts Institute of Technology (MIT).
Agenţia pentru Securitate Naţională a refuzat să răspundă unei cereri adresate de AFP în legătură cu acest subiect.
Conform documentelor obţinute de publicaţia americană, NSA lucrează la acest proiect în camere speciale, numite „cuşti ale lui Faraday”, care protejează de poluarea electromagnetică provenită din exterior.
Cu ajutorul puterii potenţiale ale calculatoarelor cuantice, aceste maşinării inovatoare vor fi capabile să descifreze orice cod folosit în prezent pentru a proteja activităţile online, ale băncilor ori corespondenţei electronice.
De mai multe luni, dezvăluirile făcute de Edward Snowden au ridicat vălul în legătură cu amploarea programului american de spionaj în orice domeniu vizând mai multe ţări europene, instituţiile UE sau chiar sistemul de videoconferinţă intern al ONU, şi în special cu rolul pe care îl joacă NSA în acest sens