Nuanţat, două acte normative (Ordinul Ministrului Sănătăţii şi al Preşedintelui CNAS nr. 557/246/2015, şi Ordinul Preşedintelui CNAS nr.248/2015 care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate) stipulează obligativitatea furnizorilor de servicii (medici, farmacii, laboratoare, spitale, etc) să acorde servicii medicale, medicamente, dispozitive medicale decontate asiguraţilor care fie nu au primit cardul de sănătate, fie nu îl pot utiliza.
Serviciile acordate la medic, farmacie, laborator, spital, nevalidate cu cardul ,vor fi decontate furnizorilor, dar monitorizate separat la nivelul CNAS, spun oficialii instituţiei.
„Şi astăzi continuă să sosească sesizări de la asiguraţi despre faptul că unii furnizori, în mod nejustificat, refuză să le acorde servicii medicale fără cardul de sănătate. Echipele de control din cadrul CNAS şi ale Caselor de Asigurări de Sănătate se află în teren pentru a rezolva fiecare caz în parte. Solicităm în continuare pacienţilor să ne sesizeze eventualele disfuncţionalităţi pentru a le rezolva şi a ne asigura că au acces neîngrădit la serviciile medicale”, a declarat Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS.
La nivel naţional, pe parcursul zilei de luni, 4 mai, au fost acordate 224.470 servicii medicale şi farmaceutice, dintre care 136.556 de servicii fără card de sănătate şi 87.914 servicii validate cu cardul de sănătate.
Dintre aceste servicii, la nivel naţional, au fost eliberate 70.892 de reţete fără card de sănătate şi 24.693 de reţete validate cu cardul.
În Bucuresti, majoritatea serviciilor medicale şi farmaceutice acordate ieri au fost validate cu cardul, spun oficialii CNAS.
Concret, 9.130 servicii medicale au fost validate cu cardul, ieri, în Bucureşti, dintre care 4.084 acordate de medicii de familie, faţă de 9.062 de servicii fără card de sănătate, dintre care 5.356 acordate de medicii de familie.
Cardul naţional de sănătate, obligatoriu de la 1 mai, creează haos în sistemul sanitar