Consumurile foarte mari de electricitate din această perioadă şi forţa majoră în care se află Hidroelectrica au făcut ca producătorii de energie din România să nu poată acoperi în totalitate consumul ţării.
Din 6 august, data invocării forţei majore la Hidroelelectrica, în fiecare zi au existat importuri. Cantităţile nu sunt mari, vârful a fost de 200 de MW în urmă cu o săptămână, însă situaţia în care se găseşte acum România nu a mai fost întâlnită de foarte mult timp. Zile cu importuri au mai existat, dar nu perioade atât de lungi în care în fiecare zi să se facă importuri. Curentul provine din Ucraina, Bulgaria şi Ungaria.
„Situaţia nu e bună. Hidroelectrica ne-a privat de multă electricitate. Acum, toate termocentralele merg în plin, până şi Petrom şi-a turat motoarele cu termocentrala Brazi care merge la peste 700 de MW(capacitatea instalată este de 860 MW – n.r.). Deocamdată , ne descurcăm”, spune Octavian Lohan, directorul Dispeceratului Energetic Naţional. Potrivit acestuia, această penurie de curent va aduce facturi mai mari pentru români. Furnizorii nu mai au acces la toată energia hidro pe care îşi făcuseră bugetele astfel încât sunt nevoiţi să cumpere energie termo, mai scumpă, ca să-şi onoreze obligaţiile către populaţie. „Vor merge la ANRE ca să li se recunoască aceste costuri suplimentare şi putem sista la scumpirea curentului”, mai spune Lohan. Totuşi, furnizorii au precizat că vor absorbi ei şocul produs de costurile mai mari cu energia şi nu vor mări tarifele pentru populaţie.
Producţia de energie a României a atins valori şi de 7.700 de MW în timp ce consumul se ridică la circa 7.800 de MW. Aproape 50% din producţie provine de la termocentralele pe cărbuni, 20% de la termocentralele pe gaze, 20% este producţie hidro, restul fiind energie eoliană şi importuri.
Începând cu 6 august livrările de energie ale Hidroelectrica au scăzut, în medie, cu 50%.