UPDATED Compania ungară de stat MVM cumpără E.ON România, firmă de furnizare de gaze și electricitate cu 3,4 milioane de clienți. Valoarea tranzacției: aproximativ 200 mil. euro. Statul român „va utiliza toate pârghiile legale pentru evaluarea strictă a acestei posibile tranzacții”

E.ON Group și MVM Group au ajuns la un acord privind vânzarea activității de retail și soluții pentru clienți a E.ON în România. Conform acordului, MVM Group va achiziționa participația de 68% a E.ON în E.ON Energie România, precum și participația de 98% în E.ON Asist Complet, potrivit unui comunicat de presă. UPDATE LA FINALUL TEXTULUI: Ministerul Energiei spune că "statul român va utiliza toate pârghiile legale pentru evaluarea strictă a acestei posibile tranzacții", într-un comunicat pe care îl puteți citi integral la finalul textului.
Mihai Nicuţ - lun, 16 dec. 2024, 17:32
UPDATED Compania ungară de stat MVM cumpără E.ON România, firmă de furnizare de gaze și electricitate cu 3,4 milioane de clienți. Valoarea tranzacției: aproximativ 200 mil. euro. Statul român

Finalizarea tranzacției este condiționată de obținerea aprobărilor necesare din partea autorităților competente, arată comunicatul Părțile au convenit să nu dezvăluie valoarea tranzacției, care ar urma să fie finalizată în anul 2025, după cum se arată în comunicat.

„Ziua de astăzi marchează o etapă importantă pentru extinderea regională a MVM. Cu această achiziție, MVM își va consolida în continuare poziția în Europa Centrală și de Est, asigurând o bază solidă și continuitate pentru clienții săi din România, care pot conta în continuare pe servicii de cel mai înalt standard. Împreună cu conducerea viitoarei noastre companii, ne propunem să explorăm și să valorificăm noi sinergii care vor conduce la dezvoltarea pieței românești și vor spori rolul din ce în ce mai important al MVM în regiune. Sunt încântat și entuziasmat să colaborarea cu colegii noștri români și sunt încrezător că vom vom contura cu succes viitorul nostru împreună” – a declarat Károly Mátrai, CEO al Grupului MVM, în comunicat.

„Aș dori să le mulțumesc sincer angajaților noștri din România pentru munca excelentă pe care au făcut până acum” , a declarat Marc Spieker, Chief Operating Officer – Commercial la E.ON SE. „E.ON își revizuiește continuu portofoliul pentru a-și avansa agenda strategică de sustenabilitate, digitalizare și creștere. Decizia anunțată astăzi vine la finalul unei analize aprofundate care a luat în considerare dinamica și impactul schimbărilor din sectorul energetic asupra operațiunilor extinse ale E.ON. Tranzacția va permite E.ON să se concentreze pe cele mai importante domenii strategice ale sale, în conformitate cu obiectivul său de de a deveni liderul tranziției energetice europene”.

Potrivit unor surse apropiate situației, valoarea tranzacției este de circa 205 milioane euro.

Despre vânzarea afacerii de furnizare a E.On din România se speculează de mai multe luni. Leonhard Birnbaum, șeful grupului german E.On a confirmat în mai discuțiile privind potențiala vânzare a afacerii de furnizare de gaze și energie electrică din România spunând că riscurile sunt mari și că nu există suficientă stabilitate și predictibilitate.

“De fapt, am spus că vom explora toate opțiunile noastre. Întrebarea este dacă riscurile și randamentele justifică capitalul pe care îl avem acolo. Așadar, explorăm opțiunile și până când nu am explorat toate opțiunile nu vom lua o decizie. Dar motivul este profilul de risc și randamentul”, a afirmat Leonhard Birnbaum, CEO al E.On, răspunzând unei întrebări a presei române prezente la evenimentul anual Eurelectric “Lights On”, care a avut loc la Atena.

“Am avut prea des dificultăți în a înțelege care este schema (de plafonare-compensare din România – n.red.) în ultimii ani. Cceea ce este cu adevărat dificil pentru o companie precum E.On este dacă situația se schimbă constant și foarte abrupt. Volker (Volker Raffel- șeful E.On România – n.red.) a fost în Board explicându-ne ultimele evoluții de mai multe ori și întotdeauna a venit cu ceva diferit. Acest lucru este foarte dăunător, noi valorizăm cu adevărat stabilitatea și previzibilitatea și ne-ar fi plăcut să vedem mai mult din acestea. Mai multă previzibilitate și mai multă stabilitate în ultimii ani decât am văzut de fapt”, a spus șeful E.On.

De atunci, două mari companii controlate de statul român, Hidroelectrica și Romgaz, s-au arătat interesate la un moment dat de firma de furnizare a E.On. Ba chiar s-ar fi discutat despre un interes comun, Hidroelectrica urmând să preia portofoliul de clienți pe energie electrică, iar Romgaz pe cel de gaze. Totuși, nu au mers mai departe și, din ce știm noi, nu s-a ajuns la a se depune o ofertă. Romgaz, care a mers ceva mai departe cu demersurile, s-a oprit totuși pe fondul intenției de a intra, în final, de unul singur pe piața de furnizare de gaze pentru casnici – din ce știm noi, ar urma să fie făcut un anunț pe această temă în curând. De asemenea, OMV Petrom, companie la care statul este al doilea acționar, după OMV, a accesat camera de date, interesată fiind mai ales de portofoliul de clienți non-casnici ai E.On. Însă, în final, nu a depus însă o ofertă angajantă.

În ultima zi a lunii septembrie apărea în presa din România informația că grupul ungar E.On ar fi semnat deja un acord cu firma maghiară de stat MVM un acord pentru vânzarea firmei afacerii de furnizare, dar am scris atunci că nu se va lua o decizie înainte de alegeri.

Ministerul Energiei: Statul român va utiliza toate pârghiile legale pentru evaluarea strictă a acestei posibile tranzacții.

Iată integral comunicatul de presă transmis de Ministerul Energiei:

Ministerul Energiei a luat act de decizia recentă a două companii europene, E.ON și MVM, cu implicații semnificative pentru piața de furnizare de energie electrică și gaze naturale din România. Deși componenta de furnizare nu include elemente de infrastructură critică, statul român va utiliza toate pârghiile legale pentru evaluarea strictă a acestei posibile tranzacții.

Această tranzacție va intra acum pe circuitul complex de avizare, atât la nivel național, cât și european, implicând o analiză detaliată a respectării normelor de concurență stabilite prin Legea Concurenței nr. 21/1996 și  a celor privind investițiile străine reglementate de Ordonanţa de urgenţă nr. 46/2022 privind măsurile de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2019/452 al Parlamentului European şi al Consiliului din 19 martie 2019 de stabilire a unui cadru pentru examinarea investiţiilor străine directe în Uniune, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr. 21/1996, achiziția urmând a fi analizată și de către Comisia pentru examinarea investițiilor străine directe (CEISD) instituție care supraveghează investițiile strategice pentru a proteja interesele României.

Se vor analiza structura complexă a relațiilor comerciale și sursele de capitalizare ale MVM, inclusiv fluxurile de capital ale companiei maghiare, mai ales cele din afara Uniunii Europene. Sunt necesare și vor fi realizate evaluări detaliate și riguroase în cadrul Comisiei pentru examinarea investițiilor străine directe, pentru a ne asigura că orice tranzacție respectă interesele economice și de securitate ale României.

În perioada imediat următoare, ministrul energiei își propune să se întâlnească cu top managementul MVM pentru a înțelege planurile lor referitoare la piața românească, dar și pentru a explora oportunități în care companiile locale, cu capital majoritar de stat, ar putea juca un rol semnificativ, în parteneriat, pentru viitoarea dezvoltare a sectorului energetic românesc. (sublinierea noastră – n.red.)

Așa cum se întâmplă în orice stat membru al Uniunii Europene, și în România, aspectele legate de securitatea energetică sunt prioritare. În acest context, se va acorda o atenție sporită pentru a asigura că această tranzacție respectă principiile fundamentale ale securității energetice și ale liberei concurențe. Totodată, Ministerul Energiei subliniază importanța deschiderii către o cooperare regională sinceră și mutual avantajoasă, în beneficiul tuturor părților implicate.

Vom utiliza toate pârghiile legale pentru a evalua și decide asupra acestei tranzacții. Avem un singur obiectiv: protejarea interesului național. Dincolo de analiza legată de concurență, vom verifica și toate elementele care privesc siguranța energetică și respectarea principiilor fundamentale de protecție a infrastructurii critice și a pieței interne de energie. Companiile energetice românești trebuie să îndrăznească mai mult, nu doar pe piața locală, dar și la nivel regional. Suntem deschiși unor colaborări care să consolideze rolul României ca actor strategic în sectorul energetic european. România rămâne un pilon de stabilitate în regiune și un garant al securității energetice. Vom continua să ne apărăm interesele strategice cu fermitate și să promovăm cooperarea regională. Energia este despre mai mult decât curent electric și gaze naturale. Este despre siguranța familiilor noastre, despre independență națională și despre viitorul nostru european. Aceste lucruri nu sunt negociabile”, a precizat Sebastian-Ioan Burduja, ministrul energiei.

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Hotelul Pines Bucegi Lodge a fost deschis lângă castelul Bran
Hotelul Pines Bucegi Lodge a fost deschis lângă castelul Bran
Un nou hotel premium și-a deschis porțile în inima munților Bucegi, venind în întâmpinarea celor care caută un loc relaxant si confortabil, potrivit atât pentru întîlniri corporate, cât......
România importă 80% din carnea de porc – Feliciu Paraschiv, ANCMMR
România importă 80% din carnea de porc – Feliciu Paraschiv, ANCMMR
România importă circa 80% din carnea de porc, fiind la mâna marilor jucători de pe piaţa cărnii de porc din Europa, ...
Papa condamnă excesele sistemului financiar
Papa condamnă excesele sistemului financiar
Delocalizări, deplasări ale resurselor şi speculaţii financiare: Papa Francisc s-a adresat luni reprezentanţilor băncilor ...
ANAF dezminte faptul că implementarea e-Factura riscă să lase milioane de români fără energie electrică sau gaze
ANAF dezminte faptul că implementarea e-Factura riscă să lase milioane de români fără energie electrică sau gaze
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) dezminte categoric informaţiile vehiculate recent în spaţiul public, ...