El a declarat presei din regiune că problema recunoaşterii internaţionale a independenţei Transnistriei este una complicată, dar a adăugat că ‘totul va depinde cum va evolua situaţia’, transmite agenţia oficială de ştiri de la Tiraspol Novosti PMR.
Rogozin s-a referit la principiul internaţional al integrităţii teritoriale, dar a adăugat că în unele cazuri, cum a fost în Crimeea, dreptul la autodeterminare poate prevala. ‘În dreptul internaţional există prioritatea dreptului la integritate teritorială şi el se bucură de un respect special, dar când există un pericol în ce priveşte viaţa şi securitatea cetăţenilor care locuiesc într-o parte sau alta a ţării, atunci dreptul la autodeterminare devine mai presus decât cel la integritatea teritorială. Tocmai acest lucru s-a întâmplat în Crimeea’, a declarat Rogozin, citat de Novosti PMR.
În acelaşi timp, liderul nerecunoscut de la Tiraspol Evgheni Şevciuk a declarat că majoritatea populaţiei din Transnistria se pronunţă pentru independenţă şi alipirea la Rusia. El a menţionat că în prezent se desfăşoară o acţiune de colectare a semnăturilor în acest sens.
‘Vedem că la graniţele cu Transnistria se ridică, practic, o adevărată blocadă. În regiunea vecină Odesa nu sunt lăsaţi să treacă bărbaţi, iar acest lucru vorbeşte despre frica pe care o simt fasciştii de acolo’, a spus Rogozin, subliniind că, ‘în calitate de garant al păcii şi securităţii de pe Nistru, Rusia va face tot pentru ca transnistrenii să nu fie izolaţi’.
‘Noi nu doar urmărim situaţia: pe măsura evoluţiei evenimentelor, vom întreprinde paşii necesari. Am ajutat şi vom ajuta în continuare, important este să rezistaţi şi să menţineţi pacea’, a declarat Rogozin.
Comentând influenţa negativă a crizei din Ucraina asupra situaţiei din Transnistria, Rogozin a subliniat importanţa menţinerii în Transnistria a ‘memoriei pentru Marele Război pentru Apărarea Patriei’.
Potrivit vicepremierului rus, recentele evenimente tragice din Odesa au stârnit nemulţumirea şi furia oamenilor. ‘E un Hatîn (sat belarus, distrus în 1943 de fascişti şi colaboraţionişti; locuitorii săi au fost arşi de vii) ce s-a întâmplat în Odesa. Cei care au comis crime în masă nici măcar nu pot fi numiţi animale, pentru că nici animalele nu procedează astfel’, a declarat Rogozin.