Nu există niciun risc de aprovizionare cu gaze la iarnă, ne asigură șeful Engie România. Ce preț va plăti populația la iarnă

12 06. 2024
richard-engie

“Nu văd niciun fel de risc de aprovizionare cu gaze în această iarnă în România. Suntem într-o poziție bună, cu siguranță vom avea gaze înmagazinate peste nivelul de 90% și vedem și că iernile nu mai sunt la fel de reci”, ne-a declarat Nicholas Richard, CEO al Engie România, unul dintre cei mai mari furnizori de gaze din România, răspunzând la o întrebare pusă de noi pe această temă.

Referitor la prețuri, Richard spune că situația este extrem de volatilă la nivel european, unde piața este strânsă, iar lucrurile depind de trei factori: competiția pentru gazul lichefiat (LNG) care este deja între Europa și Asia, cantitatea de gaze care va fi folosită pentru producția de energie electrică și consumul industrial.

În ceea ce privește însă prețurile pentru clienții casnici din România, Richard ne-a spus că prețurile finale care vor fi plătite de populație vor fi semnificativ sub nivelul maxim plafonat de 0,31 lei/kWh aplicat până la finalul iernii viitoare. “Aș estima 235-240 de lei pe MWh (0,23-0,24 lei/kWh cu toate taxele incluse – n.red.), desigur, cu condiția ca și alocările din producția internă la 120 de lei/MWh să fie făcute și pentru primul trimestru al anului viitor. Noi avem gaze înmagazinate din trecut, la prețuri mai mari, iar în perioada iernii, gazele înmagazinate contează cam jumătate”, a spus Richard, care a spus însă că acum stocurile din depozite se reînnoiesc la prețuri mai mici.

Amintim că, potrivit ultimelor reglementări, furnizorii clienților casnici și producătorii de energie termică livrată populației cumpără gaze pentru acest consum de la producătorii români, la prețul reglementat de 120 de lei/MWh.

Engie România este cel mai mare furnizori de gaze pentru clienții casnici, cu circa 2 milioane de clienți.

Grupul de companii Engie România activează în următoarele domenii de activitate: distribuţie şi furnizare de gaze naturale, producţie din surse regenerabile şi furnizare de energie electrică, precum şi soluţii verzi şi servicii tehnice pentru instalaţii de gaze naturale şi centrale termice. Engie România şi filialele sale deservesc un portofoliu de peste 2 milioane de clienţi, operează o reţea de distribuţie de circa 22.600 km, deţin o capacitate de producţie din surse verzi de 121 MW şi au 4.200 de angajaţi.