Nu mai cumpăraţi acţiunile BVB, spun analiştii. Potenţialul de creştere s-a redus

27 11. 2012
bursa_ecrane_20284200

Amânarea de către Guvern a ofertei publice de vânzare a 15% din acţiunile Transgaz blochează Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în perspective nefavorabile: un volum şi valori de tranzacţii reduse, potrivit raportului  SSIF Broker Cluj Napoca, trimis la redacţia ECONOMICA.NET.

Acelaşi efect îl are şi amânarea ofertelor publice iniţiale care ar fi adus marile companii de stat, printre care Romgaz şi Nuclearelectrica, la cota BVB.

„În acelaşi timp, există incertitudini privind politica de dividende a Fondului Proprietatea (FP), din cauza insolvenţei Hidroelectrica“, scrie analistul Andrei Rădulescu în raportul SSIF Broker Cluj Napoca.

Conform legii, FP nu poate da dividende dacă are valoarea activului net al FP pe acţiune sub valoarea nominala a acesteia. Or, pachetul Hidroelectrica nu mai contează în calculul averii nete a FP, pentru că este în insolvenţă.

Aşa că preţul ţintă pe care l-ar putea atinge acţiunile BVB a fost redus de la 29,01 la 24,86 lei / acţiune, în urma  aplicării metodei actualizării veniturilor viitoare probabile.

Preţul ţintă stabilit este încă mai mare decât cel estimat în cazul unui scenariu mai negativ decât cel asumat, pentru perioada 2012 – 2030 (o rată anuală de profit de 59% din venituri şi o rată de creştere pe termen lung a profitului de 3%).

Scenariul negativ conduce la preţuri de aproape 17,7 lei /acţiune.  În schimb, un scenariu mai bun decât cel asumat nu urcă preţul ţintă decât la 25,7 lei /acţiune.

Bursa de Valori Bucureşti a înregistrat pe primele 9 luni un profit net de 9,44 milioane de lei, aproape cât a consumat din depozitele bancare (9,54 milioane de lei).

Dacă îşi păstrează actualul nivel de profitabilitate, compania Bursa de Valori Bucureşti (BVB) S.A. îşi va consuma toate rezervele de bani în 7,74 ani.

 

Limitele estimărilor

Estimările de preţ ţintă şi recomandările sunt emise de analişti, de obicei, pentru cel mult următoarele 12 luni, în ideea că nu apar schimbări semnificative în performanţele companiei şi pentru a acoperi o perspectivă cât mai lungă.

Rareori, însă, analiştii păstrează estimările pe întreaga perioadă, pentru că întotdeauna apar schimbări care afectează estimările.

Recomandările sunt făcute doar cu titlu informativ şi au doar rolul de repere pentru analizele proprii ale investitorilor.

Prin urmare, este necesar, explicit, următorul…

 

Avertisment

Atât SSIF Broker cât şi ECONOMICA.NET avertizează că estimările şi recomandările de mai sus sunt pur orientative, nu sunt şi sugestii de a lua anumite decizii de investiţii, responsabilitatea pentru acestea aparţinând exclusiv celor care iau, in funcţie de propria toleranţă la risc.