Nu ne mai trebuie investiții private? Parlamentul a anulat contractele directe de energie, introduse de Guvern prin OUG. Deocamdată

16 06. 2020
intelegere_768594056754930_84515500

Luna trecută, Guvernul aproba Ordonanța de urgență nr. 74/2020 pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale, care, pe lângă alte prevederi, dădea posibilitatea ca cine investește în capacități de producție a energiei electrice să poată să vândă energia liber, pe piață, fără să mai tranzacționeze obligatoriu electricitatea pe piețele găzduite de OPCOM. Adică în sfârșit să dădea voie la celebrele PPA – purchase power agreement.

Iată cum suna titlul respectiv din OUG, care modifica Legea energiei electrice și a gazelor naturale.

La articolul 23, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2.1), cu următorul cuprins:

Prin excepție de la prevederile alin. (1), pe piața concurențială, angro sau cu amănuntul, producătorii pot încheia contracte bilaterale în afara pieței centralizate, la prețuri negociate, cu respectarea regulilor de concurență, pentru energia electrică provenită de la noi capacități energetice de producție, puse în funcțiune după data de 1 iunie 2020.

Ei bine, după ce a intrat în Parlament, OUG a fost votată cu amendamente, iar Senatul a amendat OUG în sensul anulării aceltei prevederi.

“La articolul I punctul 1, alineatul (2.1) al articolului 23 se abrogă”, scrie în legea de aprobare a OUG 74, adoptată deja de Senat săptămâna trecută.

Ca atare, toți producătorii de energie electrică, deci și cei care pun în funcțiune capacități noi, sunt obligați “să oferteze public și nediscriminatoriu pe piața concurențială întreaga energie electrică”, în afara cazului în care, acum, nu au obligații pentru piața reglementată, care este încă operațională, până la data de 1 ianuarie 2021.

Prevederea este explicată într-un alt paragraf din legea votată de senatori.

Analizând parcursul legislativ, OUG în sine a primit aviz negativ de la Comisia Economică, condusă de cunoscutul senator Daniel Zamfir. Ulterior, a primit raport pozitiv, dar cu amendamente, de la Comisia pentru energie, infrastructură energetică şi resurse minerale. Cel care a amendat articolul respectiv în care se re-interzic PPA este chiar președintele ultimei Comisii, senatorul Gheorghe Marin. Iată motivația sa: “În forma propusă de OUG 74/2020 producătorii au primit un drept de care însă nu se bucură și partenerii lor de tranzacție (alții decât tot producătorii), adică acei participanți la piață care cumpără energia. Totodată nu este clar de ce prevederea se aplică doar pentru capacitățile de producție puse în funcțiune după 1 iunie 2020 și nu se precizează nici perioada pentru care această exceptare este valabilă”.

Vedeți forma adoptată de Senat în galeria foto

Știrea se actualizează