“Nu sunt de acord să fac hidrogen și să-l transport pe apă în alte țări” – Elena Popescu, Ministerul Energiei
“Vrem să dezvoltăm o strategie în domeniul hidrogenului, împreună cu un plan de acțiuni pe tot lanțul tehnologic de producție al hidrogenului, de la producere până la consumator. Eu, ca expert, nu sunt de acord să fac offgrid hidrogen și să-l transport pe apă în alte țări. Ci, îmi doresc să producem hidrogen din regenerabile, regenerabile care să dea și ongrid, care să mă ajute la atingerea țitei de regenerabile, pentru că o avem ținte ambițioase de regenerabile. Avem nevoie de hidrogen verde, dar în regenerabile, care dau și ongrid, dar care să și să își găsească și consumatorii. Avem nevoie de hidrogen în decarbonarea industriei ”, a declarat Elena Popescu, director general în Ministerul Energiei.
Ea a opinat că ținta de regenerabile pe care o avea România ca urmare a programului “Fit for 55” al Comisiei Europene este extrem de ambițioasă “chiar dac[ nu va fi de 38%, ci și de 36%” la orizontul anului 2030.
Oficialul nu a spus explicit la ce proiect se referă dar este vorba cu siguranță de “Blue Danube”, un proiect transnațional în care este implicată și Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România.
Astfel, Hidroelectrica vrea să dezvolte prin parteneriat cu compania austriacă Verbund hidrogen „verde“ prin electroliza apei la scară largă în România, utilizând un mix de energie verde, iar ulterior hidrogenul rezultat să fie înglobat într-un ulei mineral şi transportat pe Dunăre către ţări din programul Transnaţional Dunărea Interreg, precum Austria, Bulgaria, Cehia, Germania, Ungaria, Slovacia, Muntenegru, Serbia. Ulterior acestui pas, Hidroelectrica vrea să reconvertească uleiul în hidrogen gazos şi să îl vândă către consumatori.