Nucile, produsul cu care România influenţează agricultura lumii. Se pot câştiga zeci de mii de euro dintr-un hectar
România este al 10-lea cel mai mare producător de nuci din lume, iar perspectivele sunt pozitive în contextul în care tot mai mulţi investitori sunt interesaţi să îşi plaseze bani într-un business cu piaţă de desfacere sigură şi venituri anuale de zeci de mii de euro. Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA) estimează pentru anul agricol 2014-2015 că producţia europeană de nuci va ajunge la 105.000 de tone, „mai ales ca urmare a uneo producţii mai mari în România”.
Anul trecut, potrivit unor date provizorii furnizate ECONOMICA.NET de către Institutul Naţional de Statistică, România a produs o cantitate de peste 28.700 de tone de nuci, iar suprafaţă cultivată a fost de aproximativ 1.750 de hectare, cu 18,4% mai mare faţă de anul anterior. Practic, peste 25% din producţia totală a UE provine din România.
Interes mare pentru livezile de nuci
Fie că vorbim despre soiuri româneşti, fie din cele aduse de peste graniţe, furnizorii de material săditor spun că interesul pentru investiţiile în livezi de nuci este din ce în ce mai mare. ” Noi livrăm puieţi de nuci de cinci ani şi constat că vânzările cresc anual”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Ovidiu Lazăr, preşedintele asociației cultivatorilor de nuci din România şi reprezentant în România al Linard Franţa, o companie producătoare de puiet de nuc. Potrivit acestuia, nucul se poate planta oriunde în România, iar investiţiile pentru înfiinţarea unui hectar pornesc de la aproximativ 1.000 de euro. Singura problemă pentru investitorii ar fi faptul că trebuie să aştepte cel puţin trei ani până când pomul întră pe rod. „Noi plantăm în toată ţara. Spre exemplu, în Constanţa există o exploataţie de 15-20 de hectare cultivată cu soiuri franţuzeşti”, spune Lazăr.
Un interes în creştere pentru culturile de nuci se resimte şi la Staţiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultură Iaşi, unde anul acesta există deja o listă de aşteptare. „Sunt foarte mulţi solicitanţi, astfel că am început să facem liste, pentru că stocul nu poate satisface solicitările. În toamnă am vândut peste 2.500 de nuci altoiţi, iar pentru anul acesta ne-au mai rămas pe stoc 1.200”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Neculai Chiţimuş, inginerul şef al Staţiunii. Potrivit acestuia, la Staţiunea produce patru soiuri de nuci în colaborare cu o companie din Basarabia. „Noi nu avem un complex stas pentru altoirea nucilor , astfel că le trimitem ramurile altoi, iar ei produc altoirea şi materialul pentru plantat”, explică oficialul Staţiunii.
Venituri de mii de euro pe hectar
Investiţiile în livezile de nuci sunt considerate sigure având în vedere că există o mare cerere pe piaţă, cu precădere la export, iar copacii nu sunt atacaţi de boli şi dăunători, urmare a conţinutului de iod. În consecinţă, nici cheltuielile pentru întreţinerea plantaţiei nu sunt mari. Mai mult, dintr-o plantaţie de nuci se pot câştiga bani 40-50 de ani, fiind o plantă extrem de longevivă. Singurul inconvenient este faptul că investitorii trebuie să aştepte cel puţin trei-patru ani până când plantele intră pe rod. „Pentru puiet (soiuri franţuzeşti n.red), preţul variază între 11 şi 15 euro, în funcţie de soi şi înălţime, iar pe un hectar se pot planta între 100 şi 200 de pomi. Se produc între 3 şi 7 tone de nucă pe hectar, iar în cazul soiurilor noastre, procentul de miez nucă este de 50%. Soiurile franţuzeşti intră pe rod din al treilea an „, explică Lazăr. Potrivit acestuia, la bursă un kilogram de nucă în coajă se vinde anul acesta cu 2 euro pe kg, iar miezul ajunge la 6-7 euro kilogramul. Făcând un calcul simplu, reiese că, dintr-un hectar plantat cu nuci, se pot obţine anual venituri pornind de la 6.000 de euro până la 25.000 de euro pe an.
Staţiune de Cercetare de la Iaşi, un nuc costă 100 de lei bucata. Pomii încep să producă din al treilea an, dar ajung să producă la capacitate maximă după 7-8 ani.
Unde exportăm
Potrivit datelor INS, în perioada ianuarie-noiembrie 2014, România a exportat peste 213.500 kilograme de nuci în coajă, în valoare de 528.300 de euro. De asemenea, s-au exportat aproximativ 1,7 milioane de kilograme de miez, în valoaree de 11,7 milioane de euro. Principalele state de destinaţie au fost Turcia, Austria, Franţa, Croaţia sau Germania.