Nuclearelectrica a cumpărat uraniu din Kazahstan de 20 milioane de dolari
Nuclearelectrica a lansat cu mai mult timp în urmă în sistemul electronic de achiziții publice o ofertă pentru acihiziția de uraniu. Contractul pentru “furnizarea unei cantitati de 260 tone de uraniu sub formă de U3O8 (Concentrat tehnic de uraniu natural) cu un continut de uraniu de minim 65%”, a fost atribuit companiei kazahe Kazatomprom, companie de stat care are monopul pe exportul de uraniu din ‘ara asiatică. Potriviit propriilor date, Kazatomprom este cel mai mare producător de uraniu din lume, acoprind, în 2020, 41% din cererea globală.
Nuclearelectrica va plăti pentru cele 260 de tone 19,9 milioane de dolari, iar livrările se vor face în 12 luni. Uraniul va ajunge în fabrica de prelucrare de la Feldioara, recent achiziționată de Nuclearelectrica de la defuncta Companie Națională a Uraniului (CNU).
De altfel, recent, Nuclearelectrica a primit și licența pentru exploatarea minei de uraniu Tulgheș-Grințieș, tot parte a fostei CNU și, în teorie, am avea un circuit integrat nuclear în România: minereul cacre va fi extras din mina din Carpații orientași este procesat în uzina de la Feldioara, apoi uraniul este transformat în combustibil la fabrica de la Pitești și este folosit în reactoarele centralei de la Cernavodă.
Nuclearelectrica este unul dintre cei mai importanți producători de energie electrică din România, cu o puetere instalată de circa 1.400 MW în două reactoare la Cernavodă.