De altfel, în luna iulie, reactorul 2 s-a deconectat automat de două ori de la Sistemul Energetic Naţional, din cauza reaparaţiei unui tranzient în partea clasică a centralei.
„Remedierea situaţiei, conform sistemelor şi procedurilor centralei, se poate efectua doar cu reactorul în stare oprită”, arată compania.
Oficialii Nuclearelectrica estimează că durata opririi în vederea efectuării lucrărilor de remediere va fi de 72 de ore.
„Situaţia punctuală şi activităţile de remediere a acesteia nu prezintă impact negativ pentru personalul centralei, public şi mediul înconjurător, acestea fiind realizate conform procedurilor aprobate utilizate la CNE Cernavodă”, menţionează compania.
SNN a înregistrat în primul semestru al acestui an un profit net de 133,78 milioane lei (29,2 milioane euro), în creştere de 77 de ori faţă de perioada similară a anului trecut, pe fondul creşterii producţiei şi a încasărilor.
Producţia de energie a companiei a crescut în primul semestru cu 5,5%, la 5.066 GWh, „în condiţiile unei opriri planificate semnificativ mai reduse a unităţii planificate să intre în oprirea planificată”, arată raportul companiei.
Veniturile din vânzarea energiei electrice au urcat în primele şase luni cu 20,2%, la 869,7 milioane lei.
Cele două unităţi de la Cernavodă asigură aproape 20% din producţia totală de electricitate a ţării.
Acţionarul majoritar al companiei este Ministerul Energiei, care are o participaţie de 82,49%.
Nuclearelectrica este listată la Bursa de Valori Bucureşti şi are o valoare de piaţă de 2,19 miliarde lei (486 milioane euro).