Iniţial, Nuclearelectrica a anunţat că aşteaptă până pe 21 mai oferte de la brokerii interesaţi să asiste listarea, însă pe 15 mai a suspendat procesul din cauza dezinteresului manifestat de brokeri. Compania menţiona atunci că va relua selectarea intermediarului.
Ofertele în cadrul noului proces de selectare pot fi depuse până pe 10 septembrie, ora 10:00, la sediul Nuclearelectrica, iar o oră mai târziu acestea vor fi deschise, potrivit unui anunţ al companiei.
Caietul de sarcini costă 8.000 de euro, plus TVA. Participanţii la licitaţie trebuie să depună o garanţie de 25.000 de euro. Ofertele vor avea o valabilitate de patru luni de la data deschiderii.
Lansarea ofertei a fost avizată de Guvern în ianuarie şi prevede listarea prin vânzarea unui pachet de 10% din acţiunile companiei.
Titlurile care vor fi vândute vor fi emise în cadrul unei majorări de capital social cu 11,07%, iar statul va renunţa la dreptul de subscriere pentru a permite investitorilor să intre în acţionariat. Fondul Proprietatea are în prezent 9,72% din acţiuni îşi va putea menţine participaţia dacă va subscrie 1,077% din titlurile care vor fi emise.
Nuclearelectrica are un capital social de 2,536 miliarde lei, iar valoarea nominală a unei acţiuni este de 10 lei. Statul deţine prin Ministerul Economiei 90,27% din acţiuni.
Nuclearelectrica produce, prin cele două reactoare de la Cernavodă, aproximativ 18% din energia electrică la nivel naţional.
Compania a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 1,588 miliarde lei (374,8 milioane euro), în creştere cu 4,9%, şi un profit net de 95 milioane lei (22,4 milioane euro), de aproape şase ori peste câştigul din 2010, potrivit informaţiilor transmise Ministerului Finanţelor Publice.
Guvernul s-a angajat faţă de FMI să vândă acţiuni reprezentând câte 15% din Romgaz, Transelectrica, Transgaz, cel puţin 10% din Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, 10% din OMV Petrom, o participaţie de 20% din CFR Marfă şi până la 20% din Tarom.
Oferta Transelectrica s-a încheiat cu succes la finalul lunii martie, iar intermediarii pentru ofertele Romgaz, Transgaz, Hidroelectrica şi Tarom au fost deja selectaţi. Între timp, Hidroelectrica a intrat în insolvenţă, astfel că listarea va fi amânată, iar termenele înaintate în prima parte a anului de reprezentanţii statului pentru ofertele la Transgaz (iunie) şi Tarom (mai) au fost depăşite.