Centrala de la Cernavodă ar putea produce izotopi radioactivi: Nuclearelectrica avansează în dezvoltarea medicinei nucleare în Europa printr-un acord inovator cu BWXT Medical Ltd
Acordul dintre Nuclearelectrica şi BWXT Medical Ltd. va explora posibilitatea de a dezvolta cooperarea în medicina nucleară în Europa, pentru producţia de izotopi medicali.
„Industria nucleară este în prezent esenţială atât pentru generarea de energie electrică curată, cât şi pentru a asigura producţia de izotopi medicali. Având în vedere evoluţiile recente ale pieţei de izotopi medicali, nevoia de a contribui la asigurarea securităţii aprovizionării este în creştere şi, prin urmare, credem că este momentul perfect pentru a urmări această oportunitate şi a implementa cu succes proiecte de producţie de izotopi în centrala nucleară de la Cernavodă. Suntem mândri să ne extindem şi mai mult portofoliul de proiecte în ceea ce priveşte explorarea producţiei de izotopi, prin încheierea acestei colaborări, şi aşteptăm cu nerăbdare să contribuim direct la creşterea sănătăţii umane prin furnizarea, în viitorul apropiat, de izotopi medicali produşi în centrala nucleară de la Cernavodă, care ar putea fi utilizaţi în întreaga lume”, a declarat Cosmin Ghiţă, director general Nuclearelectrica.
Scopul iniţial al acordului este de a efectua o analiză de piaţă specifică, pe baza căreia colaborarea se va dezvolta în faze ulterioare.
„BWXT Medical se angajează să crească aprovizionarea fiabilă cu izotopi medicali care salvează vieţi pentru piaţa de medicină nucleară din întreaga lume. Colaborarea noastră interesantă cu Nuclearelectrica este un pas important pentru a contribui la îmbunătăţirea sănătăţii şi bunăstării a milioane de oameni din întreaga lume şi pentru a ne poziţiona în continuare afacerea pentru a răspunde cererii globale în creştere”, a spus Jonathan Cirtain, preşedinte şi director executiv, BWXT Medical Ltd.
Nuclearelectrica are 26 de ani de experienţă operaţională, fiind considerată una dintre cele mai performante companii la nivel global. Prin cele 3 proiecte strategice de investiţii ale sale (Retehnologizarea Unităţii 1 CNE Cernavodă, Proiectul Unităţilor 3 şi 4, Proiectul SMR), compania urmăreşte să furnizeze energie curată, să reducă amprenta de carbon, să susţină Acordul de la Paris şi, pe baza strategiei sale ESG, să sprijine, de asemenea, iniţiative cu impact asupra sănătăţii umane, cum ar fi acest acord.
Compania Naţională „Nuclearelectrica” SA este compania naţională românească producătoare de energie electrică, termică şi combustibil nuclear care funcţionează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deţinând 82,49% din acţiuni, iar ceilalţi acţionari 17,50%, după listarea companiei la bursă în anul 2013.
BWXT Medical Ltd., parte a BWX Technologies, Inc., are mai mult de 40 de ani de experienţă în domeniul medicinei nucleare, şi anume producţia de izotopi medicali, produse farmaceutice, dispozitive medicale, consolidând cooperarea pentru a dezvolta în continuare noi tratamente în domeniul medicinei nucleare prin dezvoltarea, fabricarea şi furnizarea de produse de diagnosticare imagistică şi de tratament prin radioterapie.