“La 7 aprilie 2025, Directorul General al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, a participat la dialogul organizat de Comisarul pentru Energie, Dan Jørgensen, cu industria nucleară europeană – un moment important pentru definirea direcțiilor strategice ale politicii energetice europene”, arată compania într-o postare pe pagina sa de LinkedIn.
Iată ce a punctat șeful Nuclearelectrica:
În cadrul intervenției sale, Cosmin Ghiță a subliniat trei direcții esențiale pentru dezvoltarea sustenabilă a sectorului nuclear:
-Finanțare și sprijin politic pentru proiectele nucleare – A evidențiat nevoia unor instrumente financiare adaptate specificului industriei nucleare, accelerarea procesului de aprobare a ajutoarelor de stat și asigurarea unui cadru politic stabil pe termen lung. Aceste măsuri sunt vitale pentru atragerea investițiilor private și reducerea costului capitalului, atât în cazul proiectelor de reactoare mari, cât și al celor de tip SMR.
-Diversificarea și autonomia strategică în domeniul combustibilului nuclear – A făcut apel la acțiuni urgente din partea UE pentru diversificarea lanțurilor de aprovizionare cu combustibil nuclear, investiții în întreg ciclul de producție – inclusiv mineritul de uraniu – și reducerea dependenței de furnizori unici. SNN menține în continuare printre obiectivele sale majore dezvoltarea unui ciclu nuclear integrat.
-Construirea unui ecosistem european pentru SMR-uri – Reprezentantul SNN a încurajat o abordare unitară la nivel european pentru sprijinirea proiectelor demonstrative de SMR, prin finanțare dedicată, coordonare industrială și alinierea autorităților de reglementare.
Amitim că România are mai multe proiecte în domeniul nuclear, cele mai improtante fiind costruirea reactoarelor 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavosă și centrala nucleară cu SMR de la Doicești, unde ar urma să fie folosită tehnologia reactoarelor mici modulare a companiei americane NuScale. De asemenea, s-au creat premisele funcționării unui ciclu nuclear integrat, odată de Nuclearelectrica a primit licența pentru exploatarea minereului de uraniu din România și a preluat situl de procesare a minereului de la Feldioara.