Compania citează concluziile unui raport al experţilor naţionali şi al celor ai Comisiei Europene elaborat după accidentul de la Fukushima.
‘Evaluările şi analizele au avut în vedere comportamentul centralei în cazul apariţiei unor evenimente extreme care depăşesc bazele de proiectare a centralei: seism, inundaţii, pierderea parţială şi totală a sursei de răcire, pierderea totală a alimentării cu energie electrică, managementul accidentelor severe. Rezultatele acestor teste de stres sunt disponibile în rapoartele publicate pe site-ul Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), iar concluziile acestor evaluări au relevat fără dubiu că CNE Cernavodă deţine o margine de securitate mai mult decât suficientă pentru a face faţă unor accidente sau evenimente în afara bazei iniţiale de proiectare, experţii internaţionali apreciind atât nivelul de securitate nucleară a centralei, cât şi seria de măsuri iniţiate imediat după accidentul de la Fukushima’, precizează Nuclearelectrica.
Poziţia companiei vine în urma unui material publicat pe 15 septembrie 2015 pe site-ul organizaţiei ‘Terra Mileniul III’, care citează un studiu realizat de o un grup de ONG-uri cu privire la rezultatele testelor de stres efectuate de CNE Cernavodă şi la măsurile de îmbunătăţire rezultate în urma acestor analize.
Nuclearelectrica subliniază că raportul experţilor internaţionali a relevat faptul că în cazul CNE Cernavodă nu este posibil un eveniment nuclear similar celui de la centrala nucleară de la Fukushima-Japonia.
”Cu un factor de capacitate de 91,4% de la punerea în funcţiune, România se situează în prezent pe primul loc în lume, dintr-un total de 392 de unităţi nucleare, aparţinând 181 de centrale nucleare din 28 de state. Aceste performanţe au fost obţinute în condiţiile în care s-a menţinut cel mai înalt nivel de securitate nucleară, aşa cum rezultă din aprecierile misiunilor de evaluare internaţională (AIEA, WANO) care s-au desfăşurat în ultimii ani la Cernavodă’, subliniază compania.