Subscrierile au început luni dimineaţă, iar până miercuri la ora 13:15, pe tranşa subscrierilor mici (între 100 şi 15.000 de acţiuni) au fost plasate 2.461 de ordine pentru peste 10 milioane de titluri. Volumul de acţiuni subscrise şi pentru care au fost plasate ordine în sistemul Bursei până la ora 13:15 este de aproape patru ori peste numărul de titluri din tranşa destinată micilor investitori.
În prima zi a ofertei au fost subscrise 86% din acţiunile de pe tranşa micilor investitori, iar la finalul şedinţei de marţi oferta era deja suprasubscrisă de 2,3 ori.
Interesul ridicat al micilor investitori pentru a plasa ordinele de subscriere în primele trei zile este determinat de discount de 8% aplicat la preţul final pentru ordinele introduse în primele trei zile ale ofertei.
Micii investitori pot subscrie doar la 15 lei/acţiune şi beneficiază de un discount de 8% (dacă subscriu în primele trei zile) şi de 3% (dacă subscriu din a patra zi) din preţul care va fi stabilit la final, în funcţie de subscrierile investitorilor instituţionali. Discountul se va aplica doar pentru investitorii care subscriu între 100 şi 15.000 de acţiuni, în timp ce investitorii de retail care plasează ordine pentru pachete mai mari de 15.000 de titluri şi investitorii instituţionali vor plăti preţul stabilit la finalul ofertei.
Având în vedere că discountul va fi de doar 3% pentru ordinele plasate începând de joi, intesitatea subscrierilor pe această tranşă ar putea scădea în următoarele zile.
Sumele virate de micii investitori odată cu ordinele de subscriere au ajuns la 150,2 milioane lei (33,6 milioane euro).
Oferta este structurată în trei tranşe, din care cea mai mare (85% din acţiuni) este destinată investitorilor instituţionali şi în funcţie de subscrierile lor va fi determinat şi preţul la care vor fi vândute acţiunile. Investitorii instituţionali vor putea subscrie la orice preţ din intervalul 11,2 şi 15 lei/titlu.
Pe tranşa investitorilor mari de retail (cu subscrieri de minim 15.001 de titluri), până marţi la ora 13:15 au fost plasate zece ordine pentru 323.936 de acţiuni, reprezentând aproape 26% din titlurile de pe acest segment. Pe tranşa investitorilor mari de retail sunt disponibile titluri reprezentând 5% din oferta totală.
Subscrierile acestor investitori sunt de aproape 4,9 milioane lei (cu puţin peste 1 milion de euro).
Volumele reduse de pe acest segment sunt explicabile prin faptul că aceşti investitori aşteaptă ultimele zile de subscriere pentru a-şi plasa ordinele, întrucât nu vor să-şi blocheze disponibilităţile pentru mai multe zile.
O astfel de situaţie a fost consemnată şi la oferta secundară derulată în aprilie la Transgaz, care a avut o structură apropiată.
Compania de stat Nuclearelectrica derulează în perioada 9 – 20 septembrie o ofertă prin care vrea să atragă fonduri nete de 272,8 – 369,3 milioane lei (61,7 – 83,5 milioane euro). Nuclearelectrica vrea să vândă 25,3 milioane de acţiuni noi, reprezentând 10% din capitalul social actual, la preţuri cuprinse între 11,2 lei/titlu şi 15 lei/titlu.
Dacă toate acţiunile vor fi vândute la preţul minim cerut, iar micii investitori vor cumpăra titlurile acordate lor la discountul de 8%, oferta ar urma să fie de aproape 282 milioane lei (aproape 64 milioane euro). Dacă va fi stabilit preţul maxim, de 15 lei, şi micii investitori vor avea acelaşi discount, de 8%, oferta va depăşi 377 milioane lei (85 milioane euro).
Cheltuielile totale suportate pentru derularea ofertei sunt între 9 milioane lei şi 10 milioane lei şi vor fi suportate integral de Nuclearelectrica.
În urma ofertei, participaţia statului va scădea de la 90,27% la 81,28% din acţiuni (dacă Fondul Proprietatea va participa la majorarea de capital), sau la 82,07% (dacă FP nu va participa la suplimentarea capitalului).
În situaţia în care Fondul Proprietatea va cumpăra acţiunile ce îi revin în baza dreptului de preferinţă va rămâne cu 9,73%, iar dacă nu va subscrie la ofertă participaţia va scădea la 8,84% din acţiuni.
Analiştii casei de brokeraj Tradeville au calculat un preţ ţintă de 12,17 lei în următoarele 12 luni pentru acţiunile Nuclearelectrica, bazându-se pe dividendele pe care compania le-ar putea distribui în următorii ani, şi cred că investitorii instituţionali vor susţine cotaţia de la bursă în primele zile de la listare. Astfel, preţul ţintă este cu 8,66% peste nivelul minim din ofertă şi, totodată, cu 18,87% sub pragul maxim din ofertă.