„Conform prognozei estimate, transmisă de INHGA, pentru intervalul până la sfârşitul lunii septembrie 2015, nivelul fluviului Dunărea nu afectează funcţionarea în condiţii optime a CNE Cernavodă, aşadar producţia de energie electrică nu va fi afectată din această cauză’, precizează, la solicitarea Agerpres, reprezentanţii companiei.
Aceştia menţionează că unităţile 1 şi 2 ale CNE Cernavodă funcţionează la parametri normali şi în condiţii de securitate nucleară, nefiind afectate de scăderea nivelului Dunării raportată de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.
Conform reprezentanţilor Nuclearelectrica, funcţionarea centralei de la Cernavodă a fost afectată de nivelul scăzut al Dunării o singură dată, în anul 2003, când Unitatea 1 a fost oprită în mod conservativ, începând cu 23 august, fără a afecta securitatea nucleară a centralei.
În 25 august 2003, debitul Dunării la Porţile de Fier s-a situat la 1.650 mc/s.
Debitul mediu al Dunării la intrarea în ţară este estimat, pentru luna august, la 2.500 mc/s, faţă de media multianuală lunară de 4.300 mc/s, iar pentru septembrie la 2.400 mc/s, comparativ cu o mediu multianuală lunară de 3.800 mc/s.