Nuclearelectrica plăteşte în 2016 un impozit pe clădiri nerezidenţiale de 50 milioane de lei. Taxa pe stâlp a fost de 69 mil.
‘Conform noului Cod Fiscal, reactoarele nucleare sunt clădiri nerezidenţiale pentru care se datorează impozit pe construcţii la bugetul local. Nivelul impozitului pe construcţii este stabilit de autoritatea locală şi, conform Codului Fiscal, este între 0,3 şi 1,6% din valoarea impozabilă a bunului, respectiv cu posibilitatea de majorare cu până la 50% în situaţii argumentate de către autoritatea locală. În cazul nostru, pentru anul 2016, nivelul impozitului este de 0,5%. Evident, urmează să vedem la ce nivel va decide autoritatea locală să-l stabilească în anul 2017. 0,5% înseamnă aproximativ 50 de milioane de lei pe an’, a spus Daniela Lulache.
Acesta a precizat că taxa pe stâlp plătită de companie a fost anul trecut de 69 de milioane de lei, iar cu un an înainte de 88 de milioane de lei. Anterior, centralele termice, hidro şi nucleare erau exceptate de la plata unui impozit pentru construcţie.
Potrivit acesteia, au fost făcute o serie de demersuri pentru că plaja foarte mare de impozit care poate fi modificată de la un an la altul face dificilă predictibilitatea costurilor pe care compania le are de la an la an. De asemenea, în cazul în care s-ar aplica un impozit la limita de sus, de 1,95%, acesta ar ajunge la 150 de milioane de lei pe an, iar plătiţi pe o perioadă de 50 de ani, s-ar ajunge la plata a încă o dată a valorii lor la bugetul local. Acesta a mai spus că acest tip de impozit ar trebui să fie unul datorat bugetului general.
Nuclearelectrica a mai derulat o procedură de achiziţie de combustibil, respectiv o cantitate de 120 de tone de uraniu natural în pulbere sinterizabilă de UO2, câştigătorul fiind tot firma canadiană Cameco, a anunţat, luni, directorul general al societăţii, Daniela Lulache, într-o conferinţă de presă.
‘Nuclearelectrica a mai derulat o procedură de achiziţie pentru pulbere de dioxid de uraniu. Această procedură de achiziţie s-a adresat şi de această dată celor doi furnizori calificaţi, respectiv Compania Naţională a Uraniului şi Cameco. A avizat achiziţia a unei noi cantităţi de 120 de tone de pulbere de uraniu care, evident, aşa cum v-am informat şi data trecută, asigură consumul necesar pentru producţia fabricii de combustibil pentru aproximativ 6 luni. Şi acesta a fost un lot, deoarece această procedură de achiziţie a avut în vedere două loturi, respectiv două produse diferite. Cel de-al doilea lot se referă la procesarea de material neconform… Rezultatul astfel: lotul 1, respectiv achiziţia a 120 de tone de pulbere, a fost câştigat şi de această dată de către Cameco. Un preţ semnificativ mai mic decât al CNU. Lotul 2, procesarea de material neconform, a fost câştigat de Compania Naţională a Uraniului’, a spus Daniela Lulache.
Acesta a afirmat că a reuşit să obţină de la Cameco acordul de a dezvălui preţul de achiziţie, iar acesta este de 429,47 de lei/kilogram de uraniu în dioxid de uraniu. Preţul reprezintă echivalentul în lei al preţului în dolari americani, fără a se preciza rata de schimb.
Daniela Lulache a explicat că, pentru a-şi asigura siguranţa în aprovizionare pe termen lung şi a evita dependenţa de un singur furnizor, indiferent care este acela, SNN a iniţiat în luna aprilie 2016 o procedură de calificare a unor potenţiali furnizori de materie primă (CNU şi Cameco fiind deja furnizori calificaţi) în vederea încheierii unui contract de achiziţie pe o perioadă mai lungă de timp, de 2-4 ani. Deşi a existat interes din partea furnizorilor internaţionali, procedura s-a finalizat fără calificarea vreunui nou furnizor datorită faptului că singurul furnizor care a depus documentaţia în timp nu a făcut dovada îndeplinirii specificaţiilor tehnice de produs solicitate de SNN.
Lulache a menţionat faptul că SNN va relua procedura de calificare de noi furnizori în viitorul apropiat.
De asemenea, Daniela Lulache a spus că SNN va returna CNU garanţia de bună execuţie constituită în baza contractului încheiat în anul 2014, întrucât, în urma analizei actuale, având în vedere şi rezultatele celei de-a doua proceduri de achiziţie iniţiate de SNN, prejudiciul pentru SNN nu mai există pentru o cantitate cumulată de 240 tone, în timp ce pentru restul cantităţii, care ar mai fi urmat să fie livrată de CNU (de circa 54 tone), probabilitatea de apariţie a unui prejudiciu este mai redusă. Valoarea garanţiei este de 8,9 milioane de lei.
În ceea ce priveşte contractul de procesare de material neconform, Lulache a precizat că valoarea acestuia depăşeşte patru milioane de lei.