Nuclearelectrica: Putem realiza un reactor nuclear prin forțe proprii, dar cu garanția statului
„Unitatea 3 ar costa aproximativ trei miliarde de euro. Nuclearelectrica are capacitatea de a susţine prin cash flow şi prin credite. Dar fără garanţia statului la credite, în România este greu să împrumuţi astfel de sume de bani de la bancă”, a spus Teodor Chirică, membru în Consiliul de Administrație al companiei și fost director general, la ZF Power Summit
El a mai spus că, peste zece ani, România va mai avea cu siguranță cel puțin un reactor nuclear la Cernavodă, și există posibilitate să fie începute lucrările la reactorul 4.
Anterior, ministrul Economiei, prezent și el la eveniment, s-a referit și el la viitorul energiei nucleare în România.
„Dorim ciclu integrat nuclear. Dorim ca în cadrul Nuclearelectrica să fie transferate, evident cu un preţ corect, uzina de la Feldioara, şi ulterior, licenţa minei noi care deţine zăcământul de uraniu să fie trecută tot la Nuclearelectrica, pentru că mina de la Crucea este cu zăcământul pe finalizare şi nu mai are zăcământ. Practic, dorim ca acest ciclu de producţie, avem şi o lege a ciclului integrat de producţie, extracţie-prelucrare-producere de energie electrică să fie într-un ciclu integrat, într-o singură companie, pentru a nu mai avea probleme de competiţie şi de alte lucruri pe care le avem în acest moment”, a spus ministrul Economiei.
El s-a referit și la extinderea capacităților nucleare și a reluat ideea fie a finalizării reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, dar nu cu investitorii chinezi actuali, fie a finalizării unui reactor prin surse proprii.
“Va trebui şi vom lua decizia anul acesta pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4, eu cred că tărie că putem face acest lucru cu parteneri din statele UE şi NATO.
Am avut discuţii la Bruxelles şi e un lucru foarte bun că nu s-a discutat în termeni răi despre energia nucleară – mai bine să nu discuţi decât să discuţi în termeni răi – iar energia nucleară aşa cum este ea acum nu este considerată nici energie verde, dar nici energie murdară. Eu cred că România va putea construi reactoarele 3 şi 4, ca şi scenariu luăm în calcul inclusiv construirea reactorului 3 de către Nuclearelectrica. Energia nucleară este foarte importantă în strategia energetică a României”, a spus Virgil Popescu.