Nuclearelectrica va vira în acest an statului de zece ori mai multe taxe, 1,7 miliarde de lei
Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă urmează să supună atenției acționarilor bugetul de venituri și chletuieli rectificat din anul 2022, potrivit informațiilor publicate de companie.
Atrage atenția creșterea exponențială a sumelor care vor fi plătite de companie sub formă de taxe și impozite. Astfel, la capitolul “cheltuieli cu impozite, taxe și vărsăminte asociate”, compania estimează, mai nou, pentru tot anul 2022, o sumă de 1,74 miliarde de lei. Suma este de aproape zece ori mai mare decât cea vârsată în anul 2021 (184 de milioane de lei) și de aproape cinci ori mai mare decât cea bugetată inițial pentru acest an – circa 357 milioane de lei.
Cel mai probabil plusul de bani la stat vine din introducerea noilor taxe pentru producătorii de energie, instituite în acest an. Astfel, inițial, Nuclearelectrica a trebuit să plătească o taxă de 80% din prețurile pentru energia vândută mai mari de 450 de lei/MWh, pe diferență. Ulterior însă, prin noua OUG 119, compania, ca toți ceilalți producători urmează de facto să vireze la stat (așa numita contribuție la Fondul de Tranziție Energetică), toată diferența dintre prețul de vânzare și pragul de 450 de lei/MWh.
Din acest motiv, cheltuielile totale rectificate ale companiei ajung la 4,4 miliarde de lei în acest an, mai mult decât duble față de cele din anul precedent (două miliarde) și cu 69% peste cele trecute în bugetul inițial pentru acest an – 2,61 miliarde de lei.
Este adevărat că vor crește și veniturile, care vor ajunge la 7 miliarde de lei, de la aproape 5,2 miliarde cât erau estimate în bugetul inițial pentru acest an și cele 3,2 miliarde din anul 2021.
Pe bugetul rectificat, compania estimează pentru acest an un profit de 2,68 miliarde de lei (brut), în ușoară creștere față de cel bugetat anterior – 2,56 miliarde de lei.
Nuclearelectrica operează singura centrală nucleară din România, cea de la Cernavodă, cu două unități de câte 700 MW fiecare, care contribuie cu peste 18% producția totală de energie electrică a României. Statul deține 82,5% din acțiunile companiei, care este listată la Bursa de Valori București.