Nuland: SUA vrea să se concentreze pe lupta împotriva corupţiei în Europa Centrală, de Est şi în Balcani
Victoria Nuland a afirmat, într-o audiere care a avut loc joi în Comisia pentru Afaceri Externe din Senatul SUA, că, în contextul crizei din Ucraina, SUA şi-au concentrat atenţia nu doar pe Europa Centrală şi de Est, ci pe o întreagă serie de provocări de securitate transatlantice – însă şi oportunităţi – pe calea către o Europă unită, liberă şi paşnică.
Totodată, oficialul american a exprimat îngrijorarea Washingtonului în legătură cu presiunea pe care această criză o pune asupra Republicii Moldova, Georgiei, Armeniei, Azerbaidjanului şi ai altor vecini ai Ucrainei. Republica Moldova a fost în special victima unor presiuni economice din partea Rusiei, a intensei propagande susţinute de Moscova împotriva aspiraţiilor sale de asociere cu UE şi a eforturilor separatiste reînnoite din Transnistria şi Găgăuzia, a mai spus Victoria Nuland, subliniind că SUA şi-au sporit în ultimele luni sprijinul politic şi economic pentru Republica Moldova şi pentru alte state din regiune, iar acest sprijin va fi în continuare unul susţinut.
Însă criza din Ucraina a evidenţiat o altă provocare profundă şi în creştere în spaţiul euro-atlantic. Protestatarii din Piaţa Maidan au avut multe nemulţumiri. Însă una dintre ele care a însufleţit în timpul revoluţiei întreaga Ucraină a fost corupţia omniprezentă care afecta de prea mult timp fiecare aspect al politicii, economiei şi structurii sociale din această ţară, a mai spus secretarul de stat adjunct american.
Victoria Nuland a afirmat că în unele ţări din Centrul şi Estul Europei şi din Balcani se observă ‘o tendinţă îngrijorătoare, aspiraţiile cetăţenilor fiind călcate în picioare în interesul oligarhilor corupţi’, care ‘îşi folosesc banii şi influenţa pentru a înăbuşi opoziţia politică şi pe cei care nu sunt de acord cu ei, pentru a cumpăra politicieni şi mass-media, pentru a slăbi independenţa justiţiei şi drepturile ONG-urilor’.
Oficialul american atrage atenţia că se observă un număr tot mai mare de oligarhi şi politicieni corupţi care lucrează împreună, inclusiv în afara ţării, pentru a se susţine reciproc cu scopul de a-şi menţine influenţa şi de a-şi proteja banii care alimentează acest sistem.
‘Un astfel de sistem corupt nu numai că slăbeşte democraţiile din interior, însă le face vulnerabile şi la influenţele de corupţie din afara graniţelor care doresc să exercite o influenţă politică şi economică nejustificată asupra politicilor stat şi factorilor de decizie’, a afirmat Victoria Nuland.
‘Cu alte cuvinte, a subliniat ea, în multe părţi ale Europei, lupta împotriva corupţiei trebuie să fie o prioritate naţională cu scopul de a proteja democraţia şi suveranitatea statelor’, a spus Nuland.
‘În plus faţă de revitalizarea legăturilor noastre de securitate transatlantice, noi trebuie de asemenea să ne consolidăm legăturile economice şi să accelerăm creşterea şi crearea de locuri de muncă de ambele părţi ale Atlanticului, prin finalizarea acordului ambiţios de Parteneriat Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii’, a mai spus Victoria Nuland, adăugând că eforturile pe care le depun ţările din zona euro pentru consolidarea sistemului bancar şi pentru crearea de noi reforme va oferi de asemenea investitorilor încredere.