Numai jumătate dintre angajaţii români se simt susţinuţi de angajatorul lor – studiu

Peste jumătate dintre angajaţii din ţara noastră (54%) simt că sunt susţinuţi de angajatorul lor, mental şi emoţional, în timpul pandemiei, faţă de media globală, de 71%, conform unui studiu realizat de o companie în domeniul serviciilor de resurse umane.
Economica.net - vin, 18 dec. 2020, 13:39
Numai jumătate dintre angajaţii români se simt susţinuţi de angajatorul lor - studiu

„Izbucnirea pandemiei de Covid-19 în acest an a afectat enorm forţa de muncă globală, miliarde de oameni confruntându-se cu restricţii şi companii din întreaga lume fiind forţate să opereze în moduri noi şi provocatoare. Lucrul de acasă este noua normalitate, iar securitatea locului de muncă a devenit mai importantă ca niciodată, având în vedere că, în continuare, multe organizaţii sunt nevoite să îşi reducă personalul. Între timp, talentele trebuie să înveţe să se perfecţioneze rapid, pentru a rămâne relevante în noua economie digitală”, potrivit studiului Randstad Workmonitor, care acoperă 34 de pieţe şi a identificat principalele tendinţe de pe piaţa muncii, manifestate în a doua parte a acestui an.

Peste jumătate dintre angajaţii din România (54%) simt că sunt susţinuţi de angajatorul lor, mental şi emoţional, în timpul pandemiei, faţă de media globală, de 71%, conform studiului. O diferenţă de peste 15% se remarcă între angajaţii români şi cei din alte ţări din Europa de Est în ceea ce priveşte numărul celor care spun că au echipamentul şi tehnologia pentru a face faţă digitalizării la serviciu (54% faţă de 70% în Europa de Est şi 79% media globală).

Procentajul celor mulţumiţi de locul lor de muncă este considerabil mai scăzut în România (43,5%), comparativ cu alte ţări din această parte a Europei (75%).

Potrivit sursei citate, Indexul de mobilitate (probabilitatea ca o persoană să se angajeze în altă companie, în următoarele şase luni) se menţine relativ constant, în ultimii ani, cu o uşoară scădere în 2020. Aproximativ 22% dintre români spun că au căutat în 2020 noi oportunităţi profesionale, faţă de media declarată de forţa de muncă din Europa de Est, de 29%. Totodată, 20.3% dintre aceştia au schimbat efectiv serviciul, comparativ cu 23% din restul ţărilor din regiune.

„Dinamica modului în care ne desfăşurăm activitatea se schimbă de la o zi la alta. Cu siguranţă 2021 va veni cu noutăţi în ce priveşte felul în care angajaţii se raportează la locul lor de muncă”, se spune în studiu.

Pentru aproape 40% dintre angajaţii din România (procent aliniat cu media globală), a fost provocator să înveţe noi abilităţi pentru a se adapta la lucrul în perioada pandemiei. Nevoia de a adopta rapid noi tehnologii determină îngrijorarea lor cu privire la măsura în care sunt pregătiţi să facă faţă muncii în noua eră digitală, acesta fiind şi unul dintre motivele pentru care siguranţa locului de muncă este o preocupare pentru mulţi dintre ei.

Într-un singur an, puterea a trecut de la angajaţi la angajatori, care se află acum în situaţia de a alege dintr-o ofertă mai mare de forţă de muncă. Cu toate acestea, aproape 50% din angajaţi consideră că, în perioada post-Covid, companiile vor avea dificultăţi să găsească talentele potrivite.

Întrebaţi ce aşteaptă de la organizaţia unde lucrează, după ce se încheie perioada Covid-19, 64% din repondenţii din Europa de Est au numit pe primul loc siguranţa locului de muncă.

Abilitatea şi capacitatea de a lucra de acasă s-au dovedit esenţiale pentru supravieţuirea multor afaceri. Există numeroase beneficii date de mutarea biroului la domiciliu, precum reducerea impactului asupra mediului, economisirea timpului petrecut în trafic, mai mult timp alături de familie ş.a. Cu toate acestea, experţii în sănătate mentală atrag atenţia asupra faptului că lipsa interacţiunii sociale poate afecta sănătatea psihică şi fizică, pe termen lung.

Grupul Randstad, specializat în domeniul serviciilor de resurse umane, este prezent în România cu două sucursale, în Bucureşti şi în Slatina, judeţul Olt.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...