Numărătoare inversă în Ucraina pentru restructurarea datoriei

Economica.net
21 08. 2015
ucraina_20460500_74398300_00534400

Guvernul pro-occidental de la Kiev negociază din luna martie o reeşalonare a datoriei însă rezultatul este departe de a fi asigurat. O uşurare a poverii datoriei este considerată crucială pentru această ţară afectată de o profundă criză economică, pierderea Crimeei şi 16 luni de război cu separatiştii proruşi din estul industrial care au provocat decesul a peste 6.800 de persoane, scrie Agerpres.

Ucraina, ţară a cărei datoriei a explodat după o devalorizare record a monedei naţionale (70% în raport cu dolarul anul trecut), trebuie să ramburseze 60 de milioane de dolari la data de 23 august şi mai ales 500 de milioane de dolari în data de 23 septembrie. Orice modificare a condiţiilor de rambursare trebuie aprobată de creditori cel puţin cu 21 de zile înainte. În aceste condiţii, un acord cu principalii creditori privaţi, fondul Franklin Templeton şi alte trei instituţii financiare, trebuie să fie convenit în următoarele zile.

Fosta republică sovietică a obţinut un plan de ajutor de 40 de miliarde de dolari pe patru ani din partea aliaţilor săi occidentali, în frunte cu Fondul Monetar Internaţional, însă acest sprijin include un efort de 15,3 miliarde de dolari care trebuie acceptat de creditorii privaţi ai Kievului.

Principalii patru creditori privaţi, care împreună deţin 8,9 miliarde de dolari din datoria publică a Ucrainei, au respins propunerile Kievului vizând o ştergere cu 40% a datoriei şi în schimb au propus o ştergere de 5 până la 10%, însoţită de unele condiţii stricte. Creditorii privaţi susţin că economia ucraineană, care a înregistrat o contracţie de 6,8% în 2014, şi ar urma să se contracte şi în acest an, are toate şansele să îşi revină rapid, ceea ce ar permite autorităţilor de la Kiev să-şi ramburseze datoriile.

Ministrul ucrainean de Finanţe, Natalia Yaresko, s-a deplasat personal săptămâna trecută la San Francisco pentru faza finală a negocierilor, fără a putea ajunge însă la un acord. Yaresko a avertizat însă că în lipsa unui acord, Ucraina va putea introduce un moratoriu cu privire la plata datoriei.

Atât Fondul Monetar Internaţional cât şi autorităţile de la Washington fac presiuni asupra creditorilor privaţi pentru ca aceştia să accepte să ajute Kievul însă parametrii unui compromis nu au fost însă stabiliţi. Pentru Evghenia Sleptsova, de la institutul de cercetare Oxford Economics, o eventuală soluţie ar putea prevedea o ştergere de 35% şi prelungirea cu opt ani a perioadei de rambursare a datoriei.