Numărul aleșilor din viitorul Parlament European va crește de la 705 la 720. România nu primește niciun loc în plus
Această creştere cu 15 locuri reflectă „schimbările demografice din statele membre”, precizează comunicatul de presă.
Franţei i se alocă două locuri (ajungând la un total de 81 de europarlamentari), la fel Spaniei (61 în total) şi Ţărilor de Jos (31).
Nouă ţări câştigă un loc. Este vorba de Austria (20), Danemarca (15), Belgia (22), Polonia (53), Finlanda (15), Slovacia (15), Irlanda (14), Slovenia (9) şi Letonia (9).
Consiliul European, reprezentând liderii celor 27 de state membre, susţine că această decizie este „neutră din punct de vedere bugetar”, adică nu duce la o creştere a bugetului Uniunii.
Numărul deputaţilor este revizuit înainte de fiecare scrutin european. Tratatul de la Lisabona prevede maximum 751 de oficiali aleşi (inclusiv preşedintele), nu mai puţin de şase oficiali aleşi pentru fiecare ţară şi nu mai mult de 96.
Germania, cea mai populată ţară din UE, are 96 de europarlamentari.
La 1 februarie 2020, numărul locurilor a scăzut de la 751 la 705, ca urmare a plecării europarlamentarilor britanici după Brexit.
Alegerile pentru Parlamentul European vor avea loc în statele membre în perioada 6-9 iunie 2024. Acestea vor duce la o reînnoire a conducerii instituţiilor europene.
Europarlamentarii sunt aleşi prin vot universal direct pentru un mandat de cinci ani.