Conform acestei statistici, ce acoperă intervalul iunie – septembrie 2014, în total 490 de cetăţeni români au fost observaţi dormind pe străzile sau în parcurile din Londra, în timp ce în ultimul trimestru al anului 2013 acest număr era de 173. Pe ansamblul capitalei britanice, aproximativ o cincime dintre cei fără adăpost sunt cetăţeni români, dar în unele zone ale oraşului aceştia reprezintă circa jumătate dintre persoanele aflate în această situaţie, mai notează The Telegraph.
Drept urmare, directorul adjunct al Migration Watch, Alp Mehmet, apreciază că aceste date ‘fundamentează tot ce s-a spus despre creşterea numărului românilor sosiţi după ridicarea restricţiilor’, astfel că, în opinia sa, ‘este nevoie ca normele ce prevăd faptul că imigranţii, inclusiv cei din UE, trebuie să fie capabili să se întreţină singuri să fie menţinute şi chiar consolidate’.
Conform ultimelor date oficiale, numărul total al cetăţenilor români şi bulgari din Marea Britanie a crescut de la 205.000, în septembrie 2013, la 252.000, în septembrie 2014, marcând o creştere de 47.000 de persoane. Aceasta cifră este puţin mai mare decât cea din perioada 2012-2013, care a fost de 45.000 de persoane.
Totuşi, o statistică separată elaborată de International Passenger Survey -IPS (organismul guvernului de la Londra ce înregistrează sosirile şi plecările la punctele de frontieră) arată o creştere semnificativă a numărului de cetăţeni români şi bulgari care au intrat în Marea Britanie după ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii.