Numărul companiilor de impact în insolvenţă iminentă a crescut cu 18% – date CITR

08 10. 2024
insolvent_48617800_10457400

„Cifrele analizate reprezintă o radiografie relevantă pentru a înţelege mediul de afaceri din România. Nu vorbim despre o criză sau un factor extern care a perturbat activitatea companiilor în 2023, vorbim de o lipsă acută de performanţă, multianuală şi relevantă statistic, materializată în rezultate slabe şi indicatori sub nivelul optim. Concluzia este că ne aflăm într-un punct esenţial, în care toate aceste companii trebuie să adopte măsuri de adaptare şi consolidare, pentru a putea continua pe termen lung şi a avea capacitatea de a răspunde unor provocări noi”, a declarat Paul-Dieter Cîrlănaru, CEO CITR, scrie Agerpres.

Dintre companiile de impact, aproximativ 17% sunt recent intrate în această categorie şi includ atât companii nou înfiinţate, cât şi companii care, în anul precedent, nu atingeau pragul de active mai mari de 1 milion de euro. 7.161 de companii noi au intrat în categoria celor de impact, iar 26% dintre ele sunt deja într-o situaţie de insolvenţă iminentă. Companiile nou intrate în zona de insolvenţă iminentă, prin migrare de la o categorie la alta, sau nou intrate în rândul companii de impact, provin în principal din cinci industrii: Construcţii (25%), Agricultură, silvicultură şi pescuit (14%), Tranzacţii imobiliare (13%), Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul (12%), Tranzacţii imobiliare (13%). Se menţine astfel, şi în 2023, clasamentul industriilor cu cele mai multe companii afectate.

Mai mult decât atât, subliniază sursa citată, 47% dintre companiile de impact aflate în stare de dificultate, conform statisticilor, amână de trei ani accesarea unei măsuri de restructurare.

Datoriile companiilor de impact au crescut cu 8%, de la 211 de miliarde de euro, la 228 de miliarde de euro.

Cifra de afaceri totală a companiilor aflate în dificultate la începutul lui 2024 a fost de 140 de miliarde de euro, echivalentul a 33% din totalul volumului de afaceri înregistrat de companiile de impact.

Numărul companiilor de impact a crescut în mod constant în ultimii 10 ani, atingând un total de 43.241 la începutul lui 2024. Dintre acestea, 24.748 sunt considerate companii „finanţabile”, capabile să-şi gestioneze datoriile şi să acceseze noi surse de finanţare. Pe de altă parte, 8.190 companii sunt într-o situaţie de insolvenţă iminentă.

„În ciuda creşterii cifrei de afaceri cu 4%, rezultatul net al companiilor a scăzut cu 8%, sugerând o presiune semnificativă asupra costurilor de operare şi o dificultate în gestionarea eficientă a resurselor financiare. De asemenea, activele totale ale acestor companii au crescut cu 6% – situaţie în care se observă dificultăţi în recuperarea creanţelor -, iar datoriile au urcat cu 8%, subliniind astfel tendinţa de îndatorare crescută. Toate aceste aspecte relevă o fragilitate crescută şi o acumulare de datorii care pot avea un efect în lanţ în anumite industrii sau pe parcursul unor lanţuri de aprovizionare”, a subliniat Paul-Dieter Cîrlănaru.

Potrivit comunicatului, companiile româneşti de impact generează 83% din cifra de afaceri la nivel naţional. În prezent, 43% din totalul companiilor de impact, echivalentul a 18.493 societăţi, sunt restructurabile sau aflate în insolvenţă iminentă. Situaţia economică s-a înrăutăţit în perioada analizată pentru majoritatea companiilor, doar 16% din acestea reuşind să îşi îmbunătăţească poziţia financiară, migrând din zona de dificultate în zona finanţabilă.

Majoritatea companiilor de impact în stare de dificultate sunt: companii din industria construcţiilor, ce reprezintă 21% din numărul total al companiilor aflate în dificultate; companii din comerţ – 21% din numărul total al companiilor aflate în dificultate; de companii din industria tranzacţiilor imobiliare – 11% din numărul total al companiilor aflate în dificultate; companii din industria prelucrătoare – 10% din numărul total al companiilor aflate în dificultate; companii din agricultură – 10% din numărul total al companiilor aflate în dificultate.

În 2013, CITR a introdus în piaţă termenul „companie de impact” referindu-se la companiile cu active mai mari de un milion de euro şi a studiat industriile în care ele activează, nivelul profitului, gradul de îndatorare şi rata de încasare a creanţelor. Folosind experienţa de peste 24 ani în piaţa de insolvenţă şi restructurare, studiul are ca scop înţelegerea dinamicii mediului de business, dar şi discrepanţele din mediul antreprenorial. Aceste companii sunt relevante pentru că generează cea mai mare parte din cifra de afaceri raportată la nivel naţional. În anul 2023, acestea au reprezentat 83% din economie.

CITR este liderul pieţei de insolvenţă şi restructurare din România încă din 2008. Cu o experienţă de peste 24 de ani pe piaţa insolvenţei şi peste 1.100 de proiecte gestionate de-a lungul timpului, CITR distribuie anual peste 100 de milioane de euro creditorilor, în misiunea sa de a salva valoarea din companiile româneşti de impact.

CITR este o companie Impetum Group.