‘În cele 28 de ţări ale UE, precum şi în Elveţia şi Norvegia, în perioada martie-mai au cerut azil peste 2.000 de ucraineni’, se spune în comunicat. Astfel, doar numărul de cereri oficiale de azil a ajuns la 700-800 pe lună, în condiţiile în care în toată perioada postsovietică de independenţă a Ucrainei afluxul de imigranţi din această ţară spre UE a fost de circa 100 de oameni pe lună.
Agenţia atrage atenţia că, spre deosebire de anii trecuţi, când un număr important de cereri erau înaintate pentru a doua oară, în acest an peste 90% dintre refugiaţii din Ucraina în Europa încearcă să imigreze pentru prima dată.
Totodată, EASO informează doar despre cererile oficiale, fără a preciza dinamica în domeniul imigraţiei ilegale.
În general, UE cunoaşte în ultimele luni o explozie de migraţie pe toate ‘fronturile’. Din ianuarie până în iunie numărul de imigranţi legali a crescut cu aproape 20% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Principalii ‘furnizori’ de refugiaţi în Europa rămân punctele fierbinţi precum Siria sau Afganistanul, precum şi ‘zonele în care statalitatea a fost efectiv pierdută’, cum sunt Libia sau Somalia, care devin de asemenea puncte de plecare pentru fluxurile de imigranţi ilegali.