Angajați ai Parlamentului au protestat, luni, la Camera Deputaților, în contextul reducerilor de personal anunțate. Ei au susținut că reforma trebuie să înceapă parlamentarii, nu cu funcțiile de execuție.
„În Parlament ar trebui să facem legi, pentru asta am fost trimiși aici, și nu asistență socială”, a afirmat Ciprian Șerban. „Vor fi concursuri interne pentru toate posturile. Asta e metoda de departajare. Au dat concurs la angajare, sunt mai mulți decât vom aprecia noi că este nevoie, vor da concurs. Primii cinci, de exemplu, dacă hotărâm că rămân cinci într-o structură, vor fi cei care se califică. Concursul va fi organizat ierarhic. Mă gândesc că sunt și angajați, dacă sunt, care mai vin și la socializare, ne mai întâlnim cu ei pe la bar, pe la restaurant”, a adăugat președintele Camerei Deputaților.
Întrebat despre faptul că angajații se tem că va fi politizat concursul, Ciprian Șerban a răspuns: „Nu ar trebui să fie politizat și acum mă gândesc că, în momentul în care se organizează acest tip de concurs în interiorul structurii, o să vrei să scapi de cei care nu-și fac treaba, că altfel va trebui să muncești tu pentru ei”.
În legătură cu faptul că angajații care au protestat au invocat faptul că sunt multe angajări politice, el a spus: „Lăsăm concursul să stabilească cine este mai bun”. „Putem ajunge și la șefii de birouri, pe care îi putem băga inclusiv în Biroul permanent să-i analizăm”, a explicat Șerban.
Întrebat când va fi adoptat memorandumul, Ciprian Șerban a spus: „Mă gândesc să-l finalizez astăzi și mâine, poimâine, cel târziu, să avem o ședință de Birou permanent, urmând ca în prima ședință de plen să și votăm”.
„Nu știu cât durează procedura, 45 – 60 de zile”, a menționat el.
Legat de economia care se va face prin aceste disponibilizări, președintele Camerei Deputaților a afirmat că se va face o analiză.
„Mă gândesc că 212 posturi este o economie. Dacă ne raportăm la numărul întreg de angajați, 1.700, ar însemna undeva 12 – 15%, dacă ne raportăm la cei care deservesc efectiv Camera Deputaților – 20%, că avem 1.096”, a mai explicat Ciprian Șerban.