‘Principala misiune a directorului general Carlos Ghosn este să facă această alianţă una perenă indiferent de circumstanţe sau oamenii care o conduc. Acesta este adevăratul subiect pentru următorii ani’, a declarat Thierry Bollore cu prilejul unei conferinţe organizate de Electronic Business Group. ‘Unul dintre motivele pentru care alianţa persistă şi continuă să progreseze este acela că este o alianţă şi nu o companie monolitică’, a adăugat Bollore.
Preşedintele director general de la Renault, Carlos Ghosn, a promis că va profita de noul său mandat de patru ani în fruntea alianţei Renault-Nissan pentru a identifica mijloacele prin care poate fi consolidat edificiul astfel încât acesta să supravieţuiască şi după plecarea lui Ghosn. Este însă vorba despre o sarcină dificilă deoarece trebuie păstrată identitatea fiecărui partener şi menajate suspiciunile marilor acţionari francezi şi japonezi.
Alianţa Renault-Nissan, extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi, a devenit anul trecut cel mai mare producător mondial de automobile, cu 10,6 milioane unităţi, mai mult decât Volkswagen şi Toyota. Alianţa regrupează zece mărci de automobile, 470.000 de salariaţi şi 122 de uzine pe toate continentele.
În martie, Reuters informa că producătorii auto Renault şi Nissan discută o adâncire a cooperării, iar Guvernul francez, acţionar majoritar al Renault, ar putea renunţa la influenţa sa la Renault, în timp ce Renault ar putea renunţa la controlul asupra Nissan. Renault deţine 43,4% din Nissan, în timp ce Nissan deţine 15% din Renault, într-un parteneriat care a început în anul 1999. Mitsubishi Motors s-a alăturat alianţei în 2016, după ce Nissan a preluat o participaţie de 34% în compania niponă.
Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.