Numărul locurilor de muncă vacante a ajuns la 35.000 în primul trimestru din 2024 – date INS

Numărul locurilor de muncă vacante a fost de 35.000 în primele trei luni din 2024, în creştere cu 1.700 faţă de trimestrul anterior, însă, raportat la perioada similară a anului trecut, acesta a scăzut cu 12.100, arată datele publicate, marţi, de Institutul Naţional de Statistică (INS).
AGERPRES - mar, 21 mai 2024, 11:11
Numărul locurilor de muncă vacante a ajuns la 35.000 în primul trimestru din 2024 - date INS

Potrivit sursei citate, rata locurilor de muncă vacante a scăzut cu 0,24 puncte procentuale, faţă de primele trei luni din 2023. Pentru trimestrul I din 2024, rata locurilor de muncă vacante estimată este de 0,69%, în creştere cu 0,04 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent, scrie Agerpres.

Conform INS, în trimestrul I 2024, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (1,53%), intermedieri financiare şi asigurări (1,51%), respectiv în distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare şi activităţi de spectacole, culturale şi recreative (1,36% pentru fiecare în parte).

Peste 23% din numărul total al locurilor de muncă vacante s-au concentrat în industria prelucrătoare (8.100 locuri vacante), iar valoarea ratei a fost 0,74%.

Sectorul bugetar a însumat peste 19% din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, în sănătate şi asistenţă socială, respectiv administraţia publică s-au regăsit câte 3.000 de locuri vacante, iar în învăţământ 700 de locuri vacante.

La polul opus, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai mici valori în învăţământ (0,20%), industria extractivă (0,25%), respectiv în agricultură, silvicultură şi pescuit (0,37%).

Cele mai puţine locuri de muncă vacante s-au regăsit în tranzacţii imobiliare şi industria extractivă (100 locuri vacante pentru fiecare în parte), respectiv în alte activităţi de servicii (200 locuri vacante).

Prin comparaţie cu trimestrul precedent, cele mai relevante creşteri ale ratei locurilor de muncă vacante au fost în construcţii (+0,28 puncte procentuale), urmate de distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare, respectiv sănătate şi asistenţă socială (+0,18 puncte procentuale pentru fiecare în parte).

În ceea ce priveşte numărul locurilor de muncă vacante, cele mai importante creşteri s-au observat în construcţii (+1.300 locuri vacante), sănătate şi asistenţă socială (+700 locuri vacante), urmate de transport şi depozitare, respectiv activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (+400 locuri vacante pentru fiecare în parte).

La polul opus, în ceea ce priveşte rata locurilor de muncă vacante, cele mai relevante scăderi s-au observat în activităţile de tranzacţii imobiliare (-0,14 puncte procentuale), respectiv comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor (-0,13 puncte procentuale); această din urmă activitate a înregistrat şi cea mai semnificativă diminuare a numărului locurilor de muncă vacante (-1.100 locuri vacante).

Faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, cele mai importante scăderi ale ratei locurilor de muncă vacante au fost în tranzacţii imobiliare (-0,84 puncte procentuale), administraţie publică (-0,80 puncte procentuale), respectiv activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (-0,58 puncte procentuale).

Numărul locurilor de muncă vacante a cunoscut cele mai relevante scăderi în industria prelucrătoare (-2.900 locuri vacante), administraţie publică (-2.200 locuri vacante), respectiv activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (-1.800 locuri vacante).

La polul opus, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai semnificative creşteri în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+0,31 puncte procentuale), respectiv în alte activităţi de servicii (+0,17 puncte procentuale).

Cât priveşte numărul locurilor de muncă vacante, cele mai mari creşteri s-au regăsit în hoteluri şi restaurante (+400 locuri vacante) şi în construcţii (+300 locuri vacante).

Potrivit INS, în trimestrul I 2024, cele mai mari valori atât ale ratei, cât şi ale numărului locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în rândul ocupaţiilor de specialişti în diverse domenii de activitate – grupa majoră 2 (0,80%, respectiv 9.600 locuri vacante), respectiv de muncitori calificaţi şi asimilaţi – grupa majoră 7 (0,78%, respectiv 5.200 locuri vacante).

Cele mai mici valori ale celor doi indicatori s-au observat pentru ocupaţiile de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit – grupa majoră 6 (0,33%, respectiv 100 locuri vacante) şi de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalţi conducători ai administraţiei publice, conducători şi funcţionari superiori – grupa majoră 1 (0,42%, respectiv 1.600 locuri vacante).

Comparativ cu trimestrul precedent, atât rata, cât şi numărul locurilor de muncă vacante au înregistrat cele mai relevante creşteri în râƒndul ocupaţiilor de muncitori calificaţi şi asimilaţi – grupa majoră 7 (+0,15 puncte procentuale, respectiv +1.100 locuri vacante), respectiv de operatori la instalaţii şi maşini; asamblori de maşini şi echipamente – grupa majoră 8 (+0,12 puncte procentuale, respectiv +700 locuri vacante).

La polul opus, rata locurilor de muncă vacante a cunoscut scăderi mai semnificative în râƒndul ocupaţiilor de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit – grupa majoră 6 (-0,08 puncte procentuale) şi de lucrători în domeniul serviciilor – grupa majoră 5 (-0,07 puncte procentuale), această din urmă grupă majoră a înregistrat şi cea mai relevantă scădere a numărului locurilor de muncă vacante (-700 locuri vacante).

Faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, cei doi indicatori au înregistrat exclusiv scăderi. Astfel, în ceea ce rata locurilor de muncă vacante, cele mai relevante diminuări s-au regăsit în rândul ocupaţiilor de funcţionari administrativi – grupa majoră 4 (-0,39 puncte procentuale), urmate de cele de ocupaţii elementare – grupa majoră 9 (-0,38 puncte procentuale).

Relativ la numărul locurilor de muncă vacante, aceasta a cunoscut cele mai semnificative scăderi în rândul ocupaţiilor de specialişti în diverse domenii de activitate – grupa majoră 2 (-4.000 locuri vacante), urmate de cele de ocupaţii elementare – grupa majoră 9 (-2.600 locuri vacante).

Te-ar mai putea interesa și
Fitch a coborât perspectiva de rating a Romgaz de la stabilă la negativă
Fitch a coborât perspectiva de rating a Romgaz de la stabilă la negativă
Agenţia de rating Fitch a revizuit perspectiva ratingului acordat Romgaz de la stabilă la negativă şi a confirmat rating-ul BBB- pentru datoria pe termen lung, informează societatea de gaze......
ASF: Volumul total al subscrierilor de pe piața asigurărilor din România a ajuns la 16,9 miliarde de lei în primele nouă luni din 2024
ASF: Volumul total al subscrierilor de pe piața asigurărilor din România a ajuns la 16,9 miliarde de lei în primele nouă ...
Volumul total al activităţii de subscriere pe piaţa asigurărilor s-a situat la valoarea de 16,9 miliarde de lei în primele ...
Grup Șerban Holding a primit o finanțare sindicalizată de 73 de milioane de euro de la un grup de trei bănci din România
Grup Șerban Holding a primit o finanțare sindicalizată de 73 de milioane de euro de la un grup de trei bănci din România
Grup Șerban Holding și subsidiarele au primit un credit sindicalizat în valoare de 73 de milioane de euro pentru refinanțarea ...
Călătoria cu metroul se scumpește masiv de la 1 ianuarie. Cât vor costa cartelele cu 2 și 10 călătorii
Călătoria cu metroul se scumpește masiv de la 1 ianuarie. Cât vor costa cartelele cu 2 și 10 călătorii
Metrorex propune majorarea tarifelor de călătorie cu metroul, începând de la 1 ianuarie 2025, tariful pentru o călătorie ...