Numărul migranţilor internaţionali a reprezentat anul trecut 3,6% din populaţia mondială, ajungând la 281 de milioane de persoane. Aceasta este o creştere mică în comparaţie cu 2019, când cele 272 de milioane de migranţi internaţionali reprezentau 3,5% din populaţia mondială, dar este cu aproape 200 de milioane de persoane mai mult decât în 1970, când erau doar 84 de milioane de migranţi internaţionali, adică 2,3% din populaţia mondială, a precizat OIM.
Cu toate acestea, organizaţia subliniază că alte două milioane de persoane ar fi migrat pe plan internaţional dacă pandemia COVID-19 nu ar fi perturbat legăturile internaţionale şi însăşi funcţionarea ţărilor gazdă şi a economiilor acestora.
Numai în 2020, au fost introduse aproximativ 108 000 de restricţii de călătorie, iar numărul de pasageri aerieni a scăzut cu 60%, ajungând la doar 1,8 miliarde, de la 4,5 miliarde în anul precedent.
COVID „a schimbat fără îndoială lumea şi afectează toate aspectele migraţiei”, a declarat Marie McAuliffe, autoarea raportului, într-o conferinţă de presă.
”Acest lucru a avut în mod clar un impact asupra migraţiei şi cu siguranţă un impact negativ asupra mobilităţii”, a adăugat ea.
Dar, în timp ce migraţia internaţională a fost încetinită, o serie de conflicte, violenţe şi dezastre naturale au dus la creşterea numărului de persoane strămutate în interiorul ţărilor. Numărul lor a crescut de la 31,5 milioane în 2019 la 40,5 milioane până la sfârşitul anului 2020.
”Asistăm la un fenomen paradoxal care nu s-a mai întâmplat niciodată în istoria omenirii”, a declarat directorul general al organizaţiei, Antonio Vitorino, citat într-un comunicat.
”În timp ce literalmente miliarde de oameni au fost ţinuţi închişi în casele lor de COVID-19, alte zeci de milioane de oameni au fost strămutaţi în propriile lor ţări”, a spus el