Update: Numărul morților după cutremurele din Turcia și Siria a trecut de 24.000. Șansele de mai găsi supraviețuitori sunt din ce în ce mai reduse
Doar în Turcia, cel puţin 20.665 de oameni au fost ucişi şi 80.088 au fost răniţi în cele două cutremure puternice care au lovit regiunea luni, potrivit noilor cifre date publicităţii sâmbătă dimineaţa.
În Siria vecină, unde ajutorul internaţional ajunge greu, ultimul bilanţ indică 3.553 de morţi şi 5.276 de răniţi.
Bilanţul total în ambele ţări se ridică la 24.218 de morţi, potrivit dpa.
Autoritatea de Gestionare a Dezastrelor şi Urgenţelor din Turcia, AFAD, a transmis că peste 90.000 de oameni au fost evacuaţi din regiunea afectată de cutremure care cuprinde 10 provincii turce. Peste 166.000 de voluntari şi echipe de salvare iau parte la operaţiuni, printre care se numără şi peste 8.000 de specialişti străini.
Postul public de televiziune TRT a relatat că echipele de salvare au scos un bărbat în viaţă dintre ruine la 125 de ore după cutremure, în cartierul Cebrail, din Antakya.
Cel puţin patru oameni au fost scoşi cu viaţă vineri noapte din clădirile prăbuşite, în oraşul sirian Jableh, potrivit Semilunii Roşii siriene.
Știrea inițială
Bilanţul morţilor seismelor devastatoare care au afectat zone largi din regiunea de graniţă dintre Turcia şi Siria a ajuns vineri la peste 23.000, în timp ce căutările continuă, deşi speranţa de a găsi supravieţuitori scade, informează dpa, transmite Agerpres.
Aproximativ 19.875 de persoane au murit doar în Turcia, potrivit informaţiilor furnizate de AFAD vineri seara, în timp ce 79.717 au fost răniţi.
Echipele de salvare din Siria au criticat aspru lipsa ajutoarelor în anumite zone, într-o ţară în care bilanţul morţilor este de 3.384.
Aproximativ 5,4 milioane de persoane au rămas fără adăpost, potrivit unei estimări a ONU.
Numărul salvărilor este în scădere, deşi unii supravieţuitori continuă să fie găsiţi, ca de exemplu familia de şase persoane din sudul Turciei, scoasă de sub dărâmături după 102 ore, a informat agenţia de presă de stat Anadolu.
În ceea ce priveşte efortul de salvare, un total de 141.000 de salvatori turci şi străini sunt la faţa locului, dintre care peste 7.000 din 61 de ţări. Un total de 97 de ţări au trimis ajutor şi Turciei, a declarat Ministerul de Externe al Turciei.
În Siria, aproximativ 3.000 de voluntari ai White Helmets (Apărarea civilă) caută supravieţuitori.
Rami Abdul Rahman, şeful Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, a declarat că un transport de ajutoare a sosit joi, dar a spus că „încă lipsesc” corturi pentru adăpost şi echipamente pentru îndepărtarea molozului.
Un al doilea convoi a trecut vineri graniţa turco-siriană, potrivit surselor dpa.
Mustafa Dahnon, un activist din Idlib care se afla la punctul de trecere a frontierei, a declarat pentru dpa că mai multe camioane transportă în principal pături şi covoare.”Avem nevoie de corturi. Dacă avem pături şi covoare şi nu avem corturi, unde vor dormi oamenii?” s-a întrebat el.
Citește și: