În acest număr total sunt incluse peste un milion de persoane din opt ţări est-europene – Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia şi Slovenia – care au aderat la UE în 2014. Numărul persoanelor provenite din aceste opt ţări era în urmă cu zece ani de circa 250.000, un sfert din nivelul actual.
Cifrele sunt primele date publicităţii după referendumul de la 23 iunie privind ieşirea Marii Britanii din UE şi este posibil să alimenteze dezbaterile privind imigraţia, în contextul în care unul din principalele motive invocate de tabăra pro-Brexit este că ţara trebuie să aibă mai mult control asupra frontierelor sale.
Frank Field, deputatul laburist care conduce comisia din Camera comunelor pentru muncă şi pensii, a declarat că cifrele ‘arată cât de crucial este ca unul dintre aspectele de succes ale Brexit să fie controlul frontierelor noastre’.
Cifrele ONS arată că numărul cetăţenilor non-britanici care lucrează acum în Marea Britanie este acum de 3,45 milioane, cu 242.000 mai mare decât în urmă cu un an. Asta înseamnă, potrivit Xinhua, că unul din zece lucrători din Marea Britanie provine din afara ţării.
ONS precizează că creşterea numărului de cetăţeni non-britanici care lucrează în ţară reflectă primirea a noi state membre în UE.
‘Aceste cifre reprezintă un punct de cotitură în imigraţia UE spre Marea Britanie. Presiunile pe care imigraţia masivă a pus-o asupra comunităţilor locale explică mult rezultatul referendumului. Noile statistici subliniază de ce este acum esenţial să recăpătăm controlul asupra frontierelor noastre, dar şi să reducem semnificativ migraţia’, a declarat Lord Green, preşedinte al Migration Watch în Marea Britanie.
‘Este important să înţelegem că în jur de 80% din imigranţii din UE sunt lucrători slab calificaţi. Or acest tip de imigraţie nu este un prea mare beneficiu pentru economia britanică’, a adăugat el.