Numărul rău-platnicilor din economie, în creştere: peste 670.000 de români înregistrează restanţe la bănci şi IFN-uri

Economica.net
27 11. 2017
faliment_personal_stergere_datorii_bani_64879500

Conform unei analize de specialitate, peste 100.000 de datornici au fost monitorizaţi pe internet în luna noiembrie. Astfel, peste 670.000 de români înregistrează în prezent restanţe la bănci şi IFN-uri, numărul acestora fiind în creştere de la o lună la alta.

Pe fondul aprecierii puternice a euro şi a majorării cheltuielilor de consum, tot mai mulţi români se văd în imposibilitatea de a mai plăti ratele la timp şi, astfel, ajung în procedură de executare silită, se arată în analiza KeysFin, realizată pe baza statisticii furnizate de platforma web de gestiune a restanţelor şi executărilor eKollect, o aplicaţie software dezvoltată în România, a cărei primă versiune a fost lansată de Starbyte acum 14 ani.

Potrivit experţilor de la Starbyte, înrăutăţirea situaţiei din sectorul de creditare se vede şi în procedurile de urmărire a datoriilor. Pe platforma eKollect, o aplicaţie bazată pe web care permite controlul, evidenţa şi automatizarea procesului de colectare a datoriilor, folosită de multe dintre instituţiile financiare din România, numărul cazurilor investigate a trecut, în noiembrie, de nivelul de 100.000, cu peste 20.000 faţă de semestrul I 2017.

‘Platforma, complet securizată, gestionează situaţia reală a persoanelor şi firmelor cu datorii şi permite creditorilor, bănci, IFN-uri, companiilor de recuperare, dar şi birouri executoreşti, care fac recuperare Soft şi Legal Collection, să gestioneze la un nivel optim acţiunea de colectare a creanţelor. eKollect permite urmărirea dosarelor de executare, insolvenţă, faliment şi lichidare’, apreciază experţii de la Starbyte.

Potrivit celor mai noi date de la BNR, valoarea totală a creditelor restante în lei ale populaţiei şi firmelor, înregistrată în luna august 2017, se cifra la 5,77 miliarde de lei, în creştere cu 0,51% faţă de suma raportată în iulie 2017, iar restanţele la creditele în valută au urcat cu 7,4%, la 7,08 miliarde de lei. Cea mai mare parte a datoriei depăşeşte termenul de peste 90 de zile (4,32 miliarde lei).

Platforma eKollect automatizează şi simplifică procesul de colectare, monitorizare şi raportare pentru bănci, leasing, call center şi societăţi de colectare. eKollect permite monitorizarea şi raportarea prin urmărirea tuturor acţiunilor, a contactelor şi a acordurilor încheiate între părţi. eKollect permite simplificarea negocierilor, astfel încât firmele de recuperare să poată înregistra progrese, iar datornicii să nu se simtă agresaţi cu mesaje şi apeluri.

‘Prin intermediul aplicaţiei, sunt generate scrisorile sau campaniile telefonice de negociere cu datornicii, eKollect integrând aproape toate canalele de comunicare: server de imprimare pentru scrisori, e-mail ca o metodă alternativă de livrare a notificărilor, fax, SMS, telefonie inbound şi outbound (CTI). Aplicaţia conţine şi un modul de raportare de unde managementul poate accesa statistici operaţionale (activitatea operatorilor), analiza de eficacitate a recuperării şi rapoartele avansate de Business Intelligence’, spun experţii.

Prin intermediul aplicaţiei web, instituţii precum BCR Leasing IFN SA, Coface, Allianz Tiriac Asigurări, Credius, ERB Retail Services IFN, Storevision Group AB, EOS Matrix, BDO Audit, Infocredit Group LTD, CreditReform, Marfin Bank, BEJ Aequitas, dar şi Agroind Bank Moldova au urmărit sau urmăresc situaţia recuperării datoriilor de la rău-platnici.

eKollect permite, totodată, managementul licitaţiilor şi al bunurilor, istoricul evaluării bunurilor şi a datelor evaluatorilor. De asemenea, în cazul firmelor, aplicaţia integrează date despre toţi participanţii la dosar (creditori înscrişi la masa credală, executori, debitori, giranţi, administratori judiciari) şi permite calcularea automată a zilelor restante, a onorariilor executorilor, comisioanelor, penalităţilor, imputaţiilor de plăţi, în aşa fel încât relaţia dintre cele două părţi, creditori şi datornici să se desfăşoare la un nivel optim, fără erori de comunicare şi interpretări.