Numărul salariaţilor Electroputere Craiova a scăzut cu aproape 2.000 de la privatizare. Vin alte concedieri

Economica.net
15 10. 2013
electroputere_2_98479600

Acesta a subliniat că numărul salariaţilor a scăzut continuu în ultimii şase ani, de la încheierea procesului de privatizare, când când pachetul majoritar de acţiuni de 86,28% a fost cumpărat de firma saudită Al-Arrab Contracting Company Limited, din 2.600 de salariaţi câţi avea unitatea, rămânâd circa 700.

Potrivit sursei citate, marea problemă a societăţii rămâne lipsa de comenzi pentru motoare şi transformatoare de mare putere, atât pe piaţa internă cât şi pe cea externă, firmele din domeniul energetic preferând partenerii din ţările de origine.

De menţionat că, la 30 iunie 2013, societatea a înregistrat o pierdere cumulată de 1,106 miliarde lei, capitaluri proprii negative de 46,945 milioane lei, datorii curente nete în sumă de 63,714 milioane lei, iar pierderea pentru o perioadă de şase luni, la data respectivă era de 29,672 milioane lei. Conducerea societăţii preciza că aceste aspecte indică o incertitudine cu privire la continuitatea activităţii societăţii şi un risc crescut de lichiditate. Administratorii nu excludeau nici varianta convocării adunării generale extraordinare, pentru a hotărî reîntregirea capitalului, reducerea lui la valoarea rămasă sau dizolvarea societăţii, în cazul în care vor constata că, în urma unor pierderi, activul net reprezintă mai puţin de jumătate din valoarea capitalului social.

‘Conducerea societăţii apreciază că este puţin probabil ca societatea să fie dizolvată în următoarele 12 luni. Prin urmare, capacitatea societăţii de a-şi continua activitatea depinde de capacitatea acesteia de a genera suficiente venituri viitoare şi de sprijinul financiar din partea acţionarilor’, se menţiona în raportul de activitate pe primele şase luni din acest an.

Fondată la 1 septembrie 1949 şi destinată producţiei de utilaj electrotehnic greu, de numele ‘Electroputere’ este legată realizarea sistemului energetic românesc şi modernizarea sistemului feroviar şi urban. Primele transformatoare de forţă au fost realizate în concepţie proprie începând cu anul 1951, producţia de transformatoare dezvoltându-se atât prin creşterea puterii nominale, cât şi prin folosirea de materiale noi pentru miezuri magnetice. În perioada 1960-1965 se diversifică producţia şi se achiziţionează licenţa ELIN Austria pentru autotransformatorul de 200 MVA şi licenţa ASEA Suedia pentru transformatorul locomotivei electrice.

Etapa 1965-1975 este caracterizată prin reorganizarea fabricaţiei de transformatoare, construcţii de noi hale de fabricaţie şi realizarea cu forţă proprii a transformatoarelor de 400kV şi de 400MVA. Primul transformator de 440MVA a fost construit în 1987 pentru Centrala Nucleară Cernavodă, cel mai mare transformator livrat în România. Laboratoarele de încercări cunosc, de asemenea, o însemnată dezvoltare asigurând o diversificare a producţiei de transformatoare necesară atât în ţară cât şi la export, pentru care se realizează toate probele de încercare.

În perioada 1949-1960 au fost produse locomotive electrice de mină şi de tramvaie, iar din 1960 s-a trecut la fabricaţia de Locomotive Diesel Electrice. După anul 1989 activitatea fabricii de locomotive a fost axată pe modernizarea şi reparaţia capitală a locomotivelor tip LDE 2100 CP şi a locomotivelor electrice de 5100 kW.

Fabricaţia de maşini electrice rotative a început în anul 1950, asimilându-se peste 400 de tipuri de maşini electrice. Pe baza cercetării proprii, cât şi a introducerii în fabricaţie a unor licenţe de la BBC şi ASEA, în perioada 1965-1970, s-a extins clasa de izolaţie ‘F’ la întreaga fabricaţie, Electroputere fiind printre primele firme din Europa în acest domeniu. În perioada 1980-1985 s-au asimilat şi executat, pe bază de licenţă GENERAL ELECTRIC Canada şi ANSALDO Italia motoare electrice pentru centrale nucleare, conferind fabricaţiei de maşini electrice rotative un plus de tehnicitate. Datorită unui însemnat volum de investiţii, cooperării cu firme de prestigiu din Elveţia, Suedia, Franţa, Germania şi Italia, precum şi a eforturilor unui mare număr de specialişti, marca ELECTROPUTERE a devenit cunoscută în peste 100 de ţări de pe toate meridianele globului.

Din 1991, s-a constituit în societate pe acţiuni şi a intrat într-un proces de restructurare care a constat, în cea mai mare parte, în concedieri masive de personal. După mai multe încercări, ELECTROPUTERE a fost privatizată în luna noiembrie 2007, pachetul majoritar de acţiuni de 86,28% fiind cumpărat de la statul român de firma saudită Al-Arrab Contracting Company Limited. Chiar dacă la cumpărare reprezentanţii firmei saudite au anunţat că nu vor vinde terenul, ci vor dezvoltate activitatea fabricii, la sfârşitul anului 2011 au vândut dezvoltatorului imobiliar K&S Developments circa 8 hectare de teren din curtea societăţii, unde a fost ridicat un mall care poartă numele de ElectroputereParc.

De peste 10 ani, la ELECTROPUTERE Craiova a fost sistată producţia de locomotive, singura fabrică care mai funcţionează fiind cea de motoare electrice. În februarie a.c., Grupul Grampet, prin preşedintele său Gruia Stoica, a anunţat că a preluat fabrica de reparaţii locomotive Reloc SA din Craiova şi că intenţionează să repornească activitatea de construcţie de locomotive la societatea craioveană