Numărul solicitărilor pentru avize de securitate la incendiu, cu 45% mai mare în trei luni din 2016 faţă de anul trecut

Economica.net
17 04. 2016
pompieri_isu_76584934765492_83233100

„În primele trei luni ale acestui an, structurile specializate din cadrul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă au înregistrat o creştere cu 45% a numărului de solicitări pentru emiterea avizelor/autorizaţiilor de securitate la incendiu, comparativ cu perioada similară a anului trecut (7.618 faţă de 5.368)”, se arată într-un comunicat de presă transmis duminică de IGSU.

Sursa citată a precizat că a propus spre aprobare un proiect de reglementare legislativă care vine în sprijinul societăţii civile, eficientizând mai multe aspecte ale domeniului de avizare şi autorizare de securitate la incendiu şi protecţie civilă, scrie NEWS.ro.

„Cu sprijinul Ministerului Afacerilor Interne, proiectul legislativ a fost supus procedurii privind transparenţa decizională în administraţia publică, urmând normele legale privind elaborarea actelor normative”, mai arată IGSU.

Prin proiectul propus se urmăreşte: scăderea unor costuri administrative prin reducerea numărului documentelor necesare eliberării actelor; realizarea unui instrument de lucru facil pentru proiectanţi şi responsabilizarea acestora; eliminarea situaţiilor identificate ca generatoare de blocaje sau costuri suplimentare, pe bază de expertiză tehnică; reducerea unor costuri administrative ce grevau activitatea operatorilor economici şi a instituţiilor; reglementarea unor aspecte reieşite din activitatea practică şi armonizarea cu legislaţia europeană în materie.

„De asemenea, facem precizarea că, proiectul nu vizează cererile de emitere a avizelor şi autorizaţiilor de securitate la incendiu şi protecţie civilă solicitate anterior intrării în vigoare a noului act normativ, acestea urmând a se soluţiona potrivit dispoziţiilor legale de la data depunerilor”, se mai arată în comunicatul citat..

Ministerul Afacerilor Interne a pus, în 11 aprilie, în dezzbatere publică un ordin prin care se reduce numărul documentelor necesare pentru obţinerea avizelor şi autorizaţiilor de securitate în caz de incendiu, iar certificatele de performanţă la foc emise în Uniunea Europeană sunt recunoscute şi în România.

Între cele mai importante modificări propuse de Ministerul Afacerilor Interne se numără faptul că, în situaţia în care o parte a unei construcţii care este autorizată îşi schimbă destinaţia, nu mai este necesară avizarea sau autorizarea întregii clădiri, ci doar a spaţiilor în cauză. Doar scenariul de securitate va fi făcut pentru întreaga clădire.

De asemenea, normele metodologice stabilite de MAI vizează faptul că materialele de construcţii care au fost omologate în spaţiul comunitar vor fi recunoscute şi în România.

O altă modificare nu mai limitează ca scenariul de securitate la incendiu să fie eliberat doar de persoanele care deţin brevetul de pompier specialist, ci de proiectanţii din domeniul arhitecturii, în baza unei metodologii de elaborare a scenariilor de securitate la incendiu. Acest lucru, spune ministrul Afacerilor Interne, face ca nu doar un grup foarte mic de firme să elibereze documentaţia necesară.