Numele propus pentru Macedonia primeşte o reacţie negativă în Grecia
Cei doi vecini, Grecia şi Macedonia, sunt implicaţi în disputa asupra numelui de când aceasta din urmă a devenit independentă în urma dezintegrării fostei Iugoslavii în 1991. Atena susţine că numele este strâns legat de istoria sa antică şi aparţine provinciei sale omonime de nord, acuzând Skopje de încercare de uzurpare a identităţii şi chiar a teritoriului său, scrie Agerpres.
Disputa costă aderarea Macedoniei la NATO, respinsă prin veto de Atena în 2008. Grecia a blocat de asemenea calea Skopje către aderarea la UE.
Joi, prim-ministrul macedonean Zoran Zaev a declarat că o soluţie a fost găsită şi va fi prezentată spre aprobare în cele două ţări.
Omologul grec al lui Zaev, Alexis Tsipras, a spus că ambele ţări caută în mod activ o „soluţie durabilă”.
„Fiecare pas are acum o importanţă vitală”, a declarat Tsipras la o întâlnire cu preşedintele Prokopis Pavlopoulos, transmisă sâmbătă la postul de televiziune de stat ERT.
Termenul „Ilinden Macedonia” se referă la o rebeliune condusă de slavi şi albanezi împotriva Imperiului Otoman în 1903, care a izbucnit în oraşul Krusevo în ceea ce este astăzi Republica Macedonia. Cunoscută ca Ilenden sau Ziua Sfântului Ilie, revolta a fost zdrobită brutal de otomani, aminteşte agenţia germană de presă.