Nurbakh Rustemov, Ambasadorul Kazahstanului în România, despre reforma sistemului politic din țara sa: ”Mai sunt încă multe de făcut”

26 01. 2023
ambasador

Ambasadorul Kazahstanului în România, Nurbakh Rustemov, a vorbit în exclusivitate pentru România TV.net despre lupta continuă pe care autoritățile din țara sa o duc pentru reformarea sistemului politic și economic.

Mai mult, Excelența Sa a vorbit și despre protestele împotriva creșterii prețurilor gazelor lichefiate care au izbucnit pe 2 ianuarie 2022, dar și despre care este soarta celor care au participat la acestea.

 

Domnule Ambasador, a trecut un an de la haosul care a cuprins Kazahstanul odată cu izbucnirea protestelor împotriva creșterii prețurilor gazelor lichefiate care au degenerat în revolte, este acest eveniment o pată neagră în istoria țării dumneavoastră?    

Este incontestabil că anul trecut a fost deosebit de dificil pentru Kazahstan. Pentru prima dată de la declararea independenței, în tragica luna ianuarie, țara noastră aproape că și-a pierdut valorile majore.

Istoria demonstrează că, după ce s-au confruntat cu astfel de situații, țările se luptă să-și revină și rămân în stagnare timp de decenii. În ciuda acestui fapt, poporul nostru și-a arătat voința nestăpânită și puterea indestructibilă, precum și dorința pentru o viață civilizată.

Cu toții am asistat la modul în care președintele Tokayev a ținut ferm frâiele puterii, împiedicând statul să se destrame în acele zile critice pentru națiunea noastră. Fără îndoială, aceasta este o mare responsabilitate în fața națiunii și a generațiilor viitoare.

Evenimentele din ianuarie au evidențiat necesitatea de a înregistra progrese mai rapide în ceea ce privește reformele pentru a asigura o creștere durabilă, prosperitate națională comună și statul de drept.

 

Care a fost atitudinea autorităților față de oamenii care au participat la protestele violente din ianuarie 2022 și câți dintre ei vor fi pedepsiți?

Președintele a venit cu o inițiativă importantă, propunând amnistia unică pentru participanții la evenimentele din ianuarie. Aplicarea amnistiei a fost, fără îndoială, un pas înțelept, deoarece mulți oameni, din diverse motive, s-au alăturat organizatorilor și, fără îndoială, și-au dat seama de greșeala lor și au regretat decizia. Amnistia va acoperi aproximativ 1.500 din cei 1.728 de inculpați care au fost acuzați în legătură cu protestele din ianuarie.

Numai cei care se fac vinovați de terorism, extremism, înaltă trădare, corupție și organizarea de dezordini în masă nu vor intra sub incidența acestei măsuri. Încă desfășurăm o anchetă națională completă privind evenimentele tragice din ianuarie și determinăm ce lecții pot fi învățate din acestea pentru a ne asigura că nu se vor mai repeta niciodată. Ca parte a acestei acțiuni, colaborăm îndeaproape cu Consiliul ONU pentru Drepturile Omului și cu alte organisme internaționale.

 

După alegerile prezidențiale din noiembrie Jomart Tokayev a declarat că țara va continua calea reformelor. Va reuși Kazahstanul să își mențină angajamentul față de valorile democratice și principiile umanismului?

Mai sunt încă multe de făcut în ceea ce privește integrarea democratizării în toată țara, acesta fiind motivul care stă la baza transformării Constituției, a instituțiilor și a societății civile, care a avut loc în ultimul an.

În primul rând, propunerea de a organiza alegeri prezidențiale anticipate a fost anunțată de președintele Tokayev pentru a confirma încrederea populației în implementarea cu succes a acestor reforme radicale și cuprinzătoare. Cu alte cuvinte, aceste alegeri au oferit poporului nostru ocazia de a reflecta asupra celor trei ani de președinție și de a analiza dacă susțin viziunea pentru un „Kazahstan echitabil”. Întrucât țara noastră se schimbă atât de rapid, este esențial ca cetățenii să aibă posibilitatea de a-și exprima opinia cu privire la viitoarea direcție a națiunii prin vot.

 

Care au fost principalele reforme ale președintelui Tokayev și care sunt principalele obiective ale acestora?

Aș dori să subliniez acest aspect. După realegeri, președintele a aprobat Planul de acțiuni pentru implementarea programului său electoral „Kazahstan echitabil – pentru toți și pentru fiecare. Acum și pentru totdeauna”. Planul de acțiuni acoperă trei domenii: „Un stat echitabil”, „O economie echitabilă” și „O societate echitabilă”. Obiectivul acestuia este de a asigura implementarea efectivă a reformelor care vizează modernizarea în continuare a societății și a statului kazah.

 

Kazahstanul este un stat relativ tânăr din punct de vedere democratic, ne puteți spune ce măsuri sunt sau au fost luate pentru creșterea concurenței politice?

Președintele a fost clar, declarând că sporirea concurenței, pluralismului și reprezentării este o prioritate de vârf pentru mandatul său. Suntem încă o democrație tânără, iar reformele de transformare a Constituției și a instituțiilor noastre sunt menite să accelereze acest proces.

În primul rând, președintele este ales acum pentru un mandat de șapte ani, fără posibilitatea de realegere, deoarece Kazahstanul se îndepărtează de sistemul „super-prezidențial”. În al doilea rând, pragul de înregistrare pentru partidele politice a fost redus de patru ori, de la 20.000 la 5.000, iar regulile de înregistrare au fost relaxate considerabil. De asemenea, șefului statului i s-a interzis să fie membru al unui partid politic pe durata mandatului său. Conform reformelor anterioare, partidele au nevoie de doar 5% din voturi pentru a obține mandate în camera inferioară a parlamentului (Mazhilis), în loc de 7%, cum era anterior.

De asemenea, în conformitate cu aceste reforme, Președintele a decis dizolvarea Mazhilis-ului și a anunțat că alegerile parlamentare vor avea loc pe 19 martie 2023, deoarece Kazahstanul a trecut la reguli noi, mai echitabile și mai competitive pentru formarea organului reprezentativ suprem al poporului. De fapt, el a anunțat acest lucru în septembrie 2022, iar în anii de independență, candidații și partidele politice nu au avut niciodată atât de mult timp pentru a se pregăti pentru o campanie electorală.

Acum 70% dintre deputații Mazhilis-ului vor fi aleși pe liste de partid, iar 30% în circumscripții uninominale. Noul model de formare a Mazhilis-ului va proteja pe deplin interesele alegătorilor atât la nivel național, cât și la nivel regional, și va asigura o gamă largă de opinii în cadrul organelor reprezentative ale statului. Acest lucru va crea condiții favorabile pentru dezvoltarea în continuare a societății civile.

 

Cum vor influența aceste schimbări sistemul politic din Kazahstan?

Toate aceste schimbări instituționale vor consolida concurența politică, vor asigura deschiderea sistemului politic și vor încuraja apariția unei noi generații de politicieni. Alegerile pentru Mazhilis vor fi etapa finală a repornirii instituțiilor statului și vor deveni un exemplu al formulei „Președinte puternic – Parlament influent – Guvern responsabil”.

La urma urmei, fiecare țară este unică din punct de vedere istoric și cultural, iar sistemele politice trebuie adaptate la aceste situații unice. Scopul final al democrației este de a servi poporul, iar Kazahstan evoluează și se transformă în mod constant și nu intenționăm să ne oprim.

 

În ciuda crizei economice actuale cu care se confruntă Kazahstanul, a reușit guvernul să reformeze economia?

În ultimii ani, economia Kazahstanului a obținut multe rezultate pozitive, realizări care sunt, poate, subapreciate.

Cele două rezultate care merită evidențiate în mod special sunt faptul că Kazahstan are una dintre cele mai scăzute rate de sărăcie și inegalitate a veniturilor din lume. Acești indicatori demonstrează că guvernul și economia Kazahstanului susțin interesele poporului kazah și că dezvoltarea Kazahstanului este caracterizată de o creștere incluzivă și echitabilă.

Principala slăbiciune economică care poate fi subliniată este dependența excesivă de energie. Cu toate acestea, Kazahstan trece printr-un proces de reformă economică: reducerea dependenței de sectorul energetic și creșterea potențialului economiei prin investiții în populație, inclusiv prin stimulente pentru afaceri și educație, printre altele. Tranziția energetică și investițiile în noile energii, inclusiv în energia nucleară și regenerabilă, reprezintă o parte cheie a acestui proces.

În plus, o parte importantă a drumului nostru către un Kazahstan corect și echitabil va fi diversificarea economiei. Pornind de la bazele noastre economice solide deja existente, guvernul lucrează în mod activ la consolidarea industriilor existente și crearea altor noi.

De asemenea, trebuie menționat modernizarea sistemului fiscal pentru asigurarea unei distribuții echitabile a venitului național și reducerea rolului pe care întreprinderile de stat îl joacă în economia Kazahstanului. Activele și acțiunile companiilor Fondului Național de Bunăstare „Samruk-Kazyna” vor fi privatizate, inclusiv prin intermediul „OPI-ul pentru popor” (ofertă publică inițială) pentru a ajuta cetățenii noștri să cumpere acțiuni ale companiilor de stat.

 

Cum va reuși guvernul să reducă sărăcia din Kazahstan?

Se depun eforturi pentru a crește puterea de cumpărare a populației și pentru a reduce sărăcia. În acest sens, se fac mai multe investiții în regiunile rurale din Kazahstan.

De asemenea, guvernul depune eforturi pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii. Obiectivul este de a crește ponderea IMM-urilor în PIB până la 40% până în 2030. În plus, salariul minim este majorat de la 1 ianuarie 2023, ceea ce va influența direct veniturile a 1,8 milioane de cetățeni.