Prezența Lev Ins, societate care în Bulgaria este mai mare decât Euroins și domină autoritar piața RCA, nu este o noutate, ea încercând, la un moment dat, inclusiv să intre pe piața RCA și solicitând în acest sens să devină membră BAAR, lucru care nu s-a întâmplat până la urmă.
Noutatea constă în faptul că firma a încetat să mai lucreze prin societatea pe care o deține în România și a început să emită printr-un intermediar înregistrat în Sofia și cu birou în România, Cyber Level Ins. Conform unor surse interne și externe, această mutare vine în urma unor neînțelegeri la vârful companiei, însă nu acesta este subiectul materialului de față.
De menționat că acționar semnificativ al Cyber Level Ins este și Dan Shomon, expert în securitate cibernetică și fost manager de campanie și director politic al fostului președinte al Statelor Unite ale Americii Barack Obama, conform Adevărul. Shomon a venit de mai multe ori în România, de trei ori doar la Timișoara, în principal pentru a vorbi despre securitatea cibernetică, altfel zona principală de interes a Cyber Level Ins. AICI detalii de la conferința pe care Shomon a susținut-o la Camera de Comerț și Industrie a României(CCIR)
Important pentru România este că, după schimbarea mai sus amintită și mai ales după aducerea la șefia biroului din România a lui Claudiu Minisini, fost șef de rețea la Euroins România considerat numărul doi în conducerea fostului lider din RCA, societatea din Bulgaria a început să fie înfoarte activă pe piața asigurărilor de garanții, zonă care a suferit enorm după ieșirea falimentarelor City Insurance și Euroins.
Prăbușirea City a fost lovitura cea mai mare, în condițiile în care compania controla, în apogeu, circa jumătate din piata de garanții emise în România. Chiar dacă City emitea în condiții cel puțin laxe, fără o analiză atentă a solvabilității solicitantului și la prețuri uneori ridicol de mici, pentru firmele de construcții care lucrează cu companii, agenții, autorități ale statului sau ale administrației locale oferta fostului lider de piață era mană cerească. Astăzi este o adevărată corvoadă pentru constructori să găsească garanții pentru a putea intra în relație cu Statul. Este și motivul pentru care fraudele cu garanții emise de false societăți de asigurare sau IFN dubioase au explodat, după cum remarca Economica.
Conform legii achizițiilor publice, ofertanții la licitații cu structuri ale administrației centrale sau locale trebuie să depună o garanție de bună execuție. Această garanție poate consta în cash colateral sau în scrisori de garanție bancară, însă aceste două formule sunt mult mai costisitoare decât asigurarea de garanții, care presupune plata unei prime cu mult sub dobânzile cerute de bănci și, mai ales, blocarea unor sume mult mai mici decât dacă s-ar garanta lucrarea prin colateral. Statul nu este întotdeauna în avantaj atunci când cei cu care lucrează folosesc această formă de garantare, fapt care s-a văzut chiar după falimentul City, când, așa cum scria Economica, doar CNAIR a rămas cu sume nerecuperate în valoare de zeci de milioane. Aceste sume ar fi trebuit plătite de City, care garanta pentru firmele care nu au dus la bun sfârșit lucrările cu CNAIR.
Bulgarii emit din ce în ce mai mult și fac oferte în întreaga piață: Sunt mai activi, dar rămân la un nivel scăzut al primelor. Marele atu: sunt o firmă reală și din UE, fapt deloc neglijabil pentru piața garanțiilor din România. Marea vulnerabilitate: controlul aproape exclusiv din Bulgaria și fără despăgubiri în caz de faliment. Marea particularitate: asigurări cyber la pachet cu garanțiile
Revenind la Lev Ins și la Cyber Level Ins, firma prin care vinde mai nou în România, Claudiu Minisini a preluat poziția de Business Development Director în cadrul biroului din România și a dinamizat deja strategia de vânzări folosind și conexiunile puternice pe care le are încă din vremea când ocupa o funcție importantă în Euroins România, afirmă surse care cunosc situația. Minisini nu a răspuns până în momentul în care scriem acest text întrebărilor Economica. Nici alte persoane care au legătură cu societățile mai sus amintite nu ne-au răspuns.
Conform surselor noastre, Cyber Level Ins este mult mai activă decât societatea prin care Lev Ins era prezentă anterior în România. „Da, sunt mai activi, deși încă rămân la un nivel scăzut al primelor pe România”, spun surse din zona supravegherii. Din piață, lucrurile se văd chiar mai dinamic. „Sunt foarte prezenți. Lucrează mai ales cu Transilvania Broker și Destine Broker (intermediari de top 5 despre care Economica scria încă din urmă cu doi ani că au construit o relație cu Lev Ins). Pot spune că sunt profesioniști. Fac oferte ca la carte, există o analiză a solvabilității. Rămâne de văzut cum se vor comporta când va fi nevoie să și plătească. Nu trebuie uitat că frecvența daunei este redusă la garanții, însă severitatea este uriașă, având în vedere valoarea mare a lucrărilor acoperite. Ca să o spunem mai direct o duci bine până vine aia mare pe care s-ar putea să nu o poți duce. De aceea totul depinde de ce contracte de reasigurare au bulgarii. Până la daune, însă, ei intră pe o nișă unde cererea este uriașă și oferta încă foarte fragilă”, explică un specialist din asigurări.
Un fapt care particularizează Cyber Level Ins, de aici venind și numele, este că în ofertele sale de asigurări de garanții include și polița de cyber security, această piață fiind la început și mult subdezvoltată în România, în ciuda expunerii masive pe care o avem la atacuri cibernetice. Exemple în acest sens vedem zi de zi.
Conform informațiilor noastre, Lev a avut contacte cu mai mulți brokeri și încearcă să găsească soluții inclusiv pentru lucrări mari și foarte mari. „Caută multă lume. Deocamdată se concentrează pe lucrări de construcții mici, dar e evident că vor și lucrări mai mari. Pentru a putea intra la lucrările de calibru, cum sunt cele ale CNAIR, de exemplu, drumuri de zeci și sute de milioane de euro, au nevoie să emită în coasigurare și asta caută acum. Au discutat cu mai mulți brokeri mari despre această posibilitate.”, explică o altă sursă din domeniu. Coasigurarea este o formulă în care doi sau mai mulți asigurători își asumă, în anumite proporții, plata daunelor, în acest caz a garanțiilor de bună execuție. Această formă de asigurare este folosită pentru lucrările de anvergură, acolo unde o singură societate nu ar putea face față expunerii.
Ca și alte firme care vând în România diverse tipuri de asigurare (în general asigurări punctuale, cu volume reduse și inconstante), Lev Ins subscrie în baza sistemului Freedom of Services (FOS). Este vorba despre așa numitul pașaport european, care permite tuturor firmelor de asigurare din UE să vândă în orice alt stat UE prin simpla notificare. Lev Ins este notificată și apare în registre atât la ASF cât și la autoritatea din Bulgaria, ca având activitate pe România.
În acest sistem controlul aproape exclusiv al activității firmei aparține autorității din țara de origine, în acest caz Bulgaria. Altfel spus, pentru orice problemă, clientul sau beneficiarul păgubit (statul, în cazul garanțiilor) se va adresa autorității din Bulgaria. ASF poate avea cel mult rol de intermediar între entitatea de aici și autoritatea de Bulgaria și, în situații limită, poate decide, de exemplu, stoparea vânzării prin brokeri din România pe chestiuni care țin de conduită. De asemenea, trebuie cunoscut faptul că Bulgaria nu are un fond de garantare pentru asigurările facultative, cum sunt cele de garanții, deci în caz de faliment, instituțiile păgubite nu se vor putea adresa decât lichidatorului pentru despăgubiri din activele rămase, nu și Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA), cum a făcut CNAIR în cazul City Insurance.
Pe de altă parte, spre deosebire de zecile sau poate sutele de entități (IFN sau așa zise firme de consultanță care amit polițe false în numele unor asigurători din afara țării) care mișună pe piața din România, Lev Ins este o societate despre care se știe sigur că există, are dimensiuni notabile în țara sa și, cel puțin din perspectiva autorităților bulgare este cât se poate de solvabilă.
Garanții de la sud de Dunăre pentru drumurile din România. Dacă raportăm la garanțiile emise doar pentru România, bulgarii ar putea deține curând o ponderea importantă
Lev Ins nu este singura societate din Bulgaria care emite garanții pentru lucrări din România. O fac și Dallbogg (care tatonează de mult timp inclusiv piața RCA și ar putea chiar să și intre curând) dar și Euroins Insurance Group, firma mamă a falimentarei Euroins România.
AICI detalii despre noile intenții Euroins, care a revenit pe piață, de această dată direct din Bulgaria
Frecvența cu care vând cele două este, deocamdată, una redusă, chiar mai redusă decât în cazul Lev Ins, însă este cunoscut faptul că bulgarii au capacitatea de a specula rapid oportunitățile de piață, chiar acționând la limita sau în afara posibilităților lor financiare. Iar piața de garanții este astăzi o oportunitate uriașă. În timp ce numărul și valoarea lucrărilor de infrastructură a crescut substanțial, fiind și an electoral, piața asigurărilor a scăzut, ceea ce arată ori că s-au folosit alte metode de garantare ori că a crescut frauda cu instrumente care, fiind false, nu sunt înregistrate.
De altfel, campionii garanțiilor din România nici măcar nu emit pentru România. Onix domină clasamentul pe 2023, cu prime de 90 de milioane de lei și scădere de 34%, însă emite exclusiv în Italia, acolo unde are o rețea de instituții partenere de mulți ani. Locul 2, ABC Asigurări, cu prime de 55 de milioane de lei și o creștere substanțială față de 2022 atunci când nu emite pentru societățile propriilor acționari o face tot în Italia. Exim România, locul trei, lucrează rareori pe proiecte cu societăți mici, fiind specializată pe lucrări mari. În top 5 mai rămân doar Omniasig și Groupama, care adună împreună mai puțin decât oricare dintre primele trei și care au scos capul pe piață abia în 2023, deci probabil că sunt încă într-o periodă de calibrare. Per ansamblu, doar aproximativ jumătate din garanțiile emise din România au și ca obiect firme din România, ceea ce înseamnă că, la o analiză mai atentă, s-ar putea ca finalul lui 2024 să arate că ponderea FOS-urilor din Bulgaria va fi una notabilă.